Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СЕРГЕЙ ПАРАДЖАНОВ - НЕПОЗНАТИЯТ ГЕНИЙ НА КИНОТО


23.04.2010  Текст:  Красимир Кастелов

Сергей Параджанов

   

Eдна от най-големите руски компании, занимаващи се с производство на филми - „Централ Партнершип” - обяви заглавието на първия си проект, за който ще изразходва средствата, отпуснати й през тази година от новосъздадения в Русия „Фонд за подкрепа на националното кино”.
Това ще бъде игралният филм „Параджанов” – биографичен разказ за един от най-оригиналните майстори в световното кино, заснел по съветско време редица култови филми, като „Сенките на забравените прадеди”, „Цвят на нар” и др.
С написването на сценария се е нагърбил прочутият грузински режисьор и сценарист Ираклий Квирикадзе, а режисьор на филма ще бъде Анна Меликян, чието име нашумя след излизането на филма „Русалка”, получил множество международни отличия, включително и Голямата награда за най-добър филм от 12-ия София Филм Фест през 2008г.
Ролята на Параджанов ще бъде поверена на Сергей Газаров, който е познат и на нашата публика от филма на Никита Михалков „12”.

Междувременно в Лондон продължава започналата още през февруари пълна ретроспектива на творчеството на Сергей Параджанов в рамките на фестивала „Параджанов”. За пръв път английската публика има възможност да се запознае с всички филми на легендарния режисьор. Впрочем подобна пълна ретроспектива досега е нямало у нас.
Освен неговите кинотворби, във фестивалната програма са включени и някои от най-интересните документални филми за Параджанов, както и международен симпозиум, посветен на неговото творчество, а също и художествена изложба на негови картини. През есента на 2008г. ние също имахме възможност да се запознаем с художника Параджанов, благодарение на изложбата, организирана в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София.

Сергей Параджанов е арменец по националност, но израства в Тбилиси, след което учи кино в Москва във ВГИК, а после живее и работи доста години в Киев. Филмовото творчество на Параджанов е пропито с многообразието на арменската, грузинската, руската и украинската култури. Но това е кино, което не признава никакви граници. Неговата естетика, която е сякаш извън времето, говори на универсалния език на вечната красота и поезия, слети в едно. И макар че творчеството му е посветено на вечните теми за всяко истинско изкуство, много от филмите на Параджанов звучат напълно съвременно.

Параджанов е сред малцината знаменити кинорежисьори, създали филми, в които се сливат органично кинематографичното и изобразителното изкуство, смесват се жанровете и стиловете по начин, който силно удивлява и днес.

Неговите филми продължават да поразяват онази част от любителите на киното, които никога не са преставали да вярват в художествената мисия на киноизкуството.
Но най-много са почитателите на Сергей Параджанов сред самите кинематографисти. Така например, според Жан-Люк Годар той е създал истински храм на киното от образи, светлина и истина.
(По-долу вижте откъс от портрета на Параджанов, включен в моето предаване  "Другото кино", излъчен през есента на 2008г. по VTV.

Източници: сайтът на британския фестивал за Параджанов, интернет изданието на в. "Комсомольская правда"Коментари (3)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)