Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СЕРГЕЙ ЛОЗНИЦА ТРИУМФИРА НА ФЕСТИВАЛА „ОГЛЕДАЛО“, ПОСВЕТЕН НА ТАРКОВСКИ


04.06.2012  Текст:  Kastel

65 кинофестивал в Кан

   

От 29 май до 3 юни в Русия се проведе поредният голям форум, посветен на съвременното авторско кино. Победител в Шестото издание на международния кинофестивал „Огледало“ (Зеркало), посветен на Андрей Тарковски, стана филмът „В мъглата“ на Сергей Лозница, който няколко дни по-рано спечели и наградата на международната федерация на кинокритиците FIPRESCI на 65-ия фестивал в Кан.
Международното жури, определило за победител филма на Лозница, бе ръководено от известния режисьор Андрей Звягинцев („Завръщане“, „Елена“ и др.).  
В мъглата“ надделя след оспорвана надпревара с 9 филма, сред които се открояваха "Алпи" на Йоргос Лантимос, "Най-самотната планета" на Джулия Локтев, "Мосю Лазар" на Филип Фалардо и др. (пълният списък на филмите в конкурса може да видите тук).

Отличеният филм, който е адаптация по едноименната повест на Васил Биков, предизвика широк отзвук не само в международната преса.
„Строгият кинематографичен материализъм (хора, които вървят през гората към смъртта) поражда величието на морална абстракция. И, колкото повече се сгъстява на екрана мъглата, заличавайки границата между праведници и злодеи, толкова по-ясно става за зрителя, че филмът призовава за това, което войната руши: човечност“, - Жак Манделбаум, Le Monde
Питър Брадшоу, известен аналитик от The Guardian, нарича военната драма на Сергей Лозница за колаборационизма „строга и дълго разгаряща се парабола“, а кинокритикът Андрей Плахов пише в Коммерсантъ, че във филма „В мъглата“ „с присъщата за стила на Лозница хладна аналитичност се изследва горещия проблем за избора между живота и смъртта“.
Джеф Андрю прави в Time Out London аналогия с филма на Никълъс Рей „Горчива победа“ (Bitter Victory, 1957): „В мъглата“ е филм за войната, където на преден план излизат индивидуалните преживявания, а не баталните зрелища, и където метафората и отстраненото изследване на етичната проблематика вземат връх над елементарната полемика за или против войната. Избягвайки всякакви патриотични или пацифистски баналности, Сергей Лозница се опитва да покаже какво прави войната с душите на хората“.
Сред акцентите на фестивала бе ретроспективната програма от филми на мексиканския режисьор Карлос Рейгадас, пристигнал в Русия веднага след удостояването му с наградата за режисура в Кан за новия му филм „След мрака светлина“.

Сергей Лозница започва кариерата си в киното през 1996 г. Създава 11 документални филми, повечето от които са отличени с престижни международни награди. Дебютира в игралното кино с филма „Шастие мое“, представен на кинофестивала в Кан през 2010 г. и отличен с награда за режисура на фестивала на руското кино „Кинотавър“ в Сочи.
Премиерата на втория му игрален филм „В мъглата“ бе в Кан, където участва в основната конкурсна програма.
Източник: официалният сайт на VI международен кинофестивал "Огледало"Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации