Регистрация | Забравена паролаИзход
Моля въведете вашите потребителско име и парола.


ФИЛМИ/A SEPARATION

   

A SEPARATION
РАЗДЯЛА

Asghar Farhadi

Иран, 2011, 123 мин.

реж.: Асгар Фархади

В ролите: Пейман Моади, Лейла Хатами, Сарех Баят, Шахаб Хосейни, Сарина Фархади

Жанр: драма

Официален сайт:
http://www.hopscotchfilms.com.au/films/coming-soon/aseparation-movie/

Премиера на: 15.02.2011

Анотация

Надер и Симин са женени от 14 години и живеят с 11-годишната си дъщеря Термех в Техеран. Двамата продължават да се обичат, но искат да се разведат по взаимно съгласие. Те имат визи, благодарение на които могат да емигрират от Иран – Симин иска да осигури по-добро бъдеще за дъщеря им, но Надер не иска да остави възрастния си баща, страдащ от Алцхаймер. Когато съдията отказва да им даде развод, Симин се изнася от семейния дом, а заинатилият се Надер наема домашната помощничка Разиех. Тя е бедна и благочестива и се грижи усърдно за баща му и къщата. Един ден обаче, като се връща у дома, Надер заварва баща си сам. Избухва кавга, която има неочаквани последствия.
Движен от проницателно разбиране за класовите, религиозните и половите различия, богатият сценарий на Фархади задава въпроси за значимостта на истината и етиката и изследва културните, социалните и юридическите проблеми в днешен Иран. Раздяла е увлекателна човешка драма, която напомня с неочакваните си обрати за класическия Хичкок и поставя Асгар Фархади в челните редици на съвременните световни кинорежисьори.

Награди и номинации
2012 - награда "Оскар" за най-добър неанглоезичен филм;
2012 - награда на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА) за най-добър чуждоезичен филм;
2011 - Берлинале - „Златна мечка” за най-добър филм, награда на екуменическото жури, наградата на журито на читателите на „Берлинер моргенпост”, „Сребърна мечка” за най-добър актьор (Шахаб Хосейни и Пейман Моади), „Себърна мечка” за най-добра актриса (Лейла Хатами и Сарех Баят) 
 


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)