Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СЕДМИЦА НА БРАЗИЛСКОТО КИНО В "ОДЕОН"!


07.11.2013  Текст:  Kastel

програма

   

Филмът „ШИНГУ“ (Xingu), с който ще бъде октрита Седмицата, разказва за първия контакт с бразилските индианци от региона на реката Шингу в Амазонската гора. Режисиран е от Као Хамбургер (Cao Hamburger), който е сред най-обещаващите имена на новото поколение бразилски кинематографисти. Представен е с голям успех на много международни фестивали, сред които и на Берлинале през 2012 г., когато е била и световната му премиера. Негов продуцент е Фернандо Мейрелеш, спечелил си световна известност като режисьор на филми като „Градът на Бога“ (Cidade de Deus), „Слепота“ (Blindness) и др.
ЗВУЦИТЕ НА КВАРТАЛА“ (O Som ao Redor), който също има вече награди от няколко международни фестивала, представя Бразилия в надпреварата за „Оскар” в категорията „най-добър неанглоезичен филм“ на 2013 г. Вестник „The New York Times“ го нареди сред десетте най-значими филми на годината, а според бразилските кинокритици това е една от най-добрите съвременни филмови продукции на страната.
ПРИЯТЕЛИ“ (Colegas) е нискобюджетна, трогателна, но и много деликатна комедия за трима младежи със синдрома на Даун, които решават да опознаят живота по своему.
ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПРЕДИЗВИКА ДЯВОЛА“ (O Homem que Desafiou o Diabo) е типична бразилска комедия. Това е историята на мъж, унижаван от семейството си, който решава да промени живота си.
ГОСПОДАРИ НА ВЯТЪРА“ (Senhores do Vento) пък е документален разказ за първия бразилски платноход, участвал в околосветската обиколка на регатата America’s Cup. Филмът беше представен това лято във Варна в Деня на морето и Българските военноморски сили.

ШИНГУ
(Xingu)
Бразилия, 2012, 105 мин.
режисьор: Као Хамбургер
Участват: Жоао Мигел, Фелипе Камарго, Кайо Блат,
НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА В РАЗДЕЛ „ПАНОРАМА”, Берлин, 2012
Сагата на братята Вилаш Боаш, основатели на резервата за племето Шингу в Амазонския парк – първата индианска земя, призната от правителството на Бразилия през 1961. Филмът проследява драматичните взаимотношения между експедицията на братята Боаш с индианците Шингу, които до тогава не са имали никакъв контакт с цивилизацията.
Прожекции:
08/11 (петък): 19 ч. - Официално откриване. Вход с покани!)
10/11 (неделя): 17 ч.
11/11 (понеделник): 17 ч.
Възрастово ограничение: 16 години. Субтитри на български и английски език

ЗВУЦИТЕ НА КВАРТАЛА
(O Som ao Redor)
Бразилия, 2012, 135 мин.
Режисьор: Клебер Мендонса
Участват: Ана Рита Гуржел, Кайо Алмейда, Маив Джинкингс
БРАЗИЛСКАТА НОМИНАЦИЯ ЗА „ОСКАР” ЗА ЧУЖДОЕЗИЧЕН ФИЛМ, 2013
НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ, Ротердам, 2012
НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ, Осло, 2012
НАГРАДАТА ЗА ПРИЕМИЕРЕН ФИЛМ, Рио де Жанейро, 2012
НАГРАДАТА „ИТАМАРАТИ”, Сао Пауло, 2012
Животът на жителите на една улица в град Ресифе неочаквано се променя след появата на група частни охранители. Присъствието на тези сурови мъже в една заможна общност, податлива на параноични внушения, носи спокойствие за едни, но напрежение за други. В същото време Биа, скучаеща съпруга и майка на две деца, търси начин да се справи с непрестанния лай на съседското куче. Една пъстра бразилска хроника, размисъл за историята, скритото насилие и шума.
Прожекции:
09/11 (събота): 19 ч.
12/11 (вторник): 19 ч.
Възрастово ограничение: 12 години. Субтитри на български и английски език.

ПРИЯТЕЛИ
(Colegas)
Бразилия, 2012, 102 мин.
Режисьор: Марсело Галвао
Участват: Ариел Голденберг, Рита Пок, Брено Виола
НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА, САО ПАОЛО, 2012
НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА НА ФЕСТИВАЛА НА ЛАТИНОАМЕРИКАНСКОТО КИНО, Триест, 2012
„ЗЛАТЕН КИКИТО” И СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО, Грамадо, Бразилия, 2012
Трима младежи със синдрома на Даун обичат киното и работят във видеотеката на Дома, в който винаги са живели. Вдъхновени от филма „Телма и Луиз”, те решават да избягат със старата кола на градинаря и тръгват към нестандартни места. Целта им е да изпълнят свои три прости желания: Сталоун иска да види морето, Аниня да си намери съпруг, а Маурисио да лети. Забавен и дълбок филм за пътя и нуждата от свобода и толерантност към различните.
Прожекции:
09/11 (събота): 17 ч.
11/11 (понеделник): 19 ч.
Възрастово ограничение: 10 години. Субтитри на български и английски език.

ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПРЕДИЗВИКА ДЯВОЛА
(O Homem Que Desafiou o Diabo)
Бразилия, 2007, 128 мин.
Режисьор: Моасир Гоес
Уастват: Маркос Палмейра, Флавиа Алесандра, Ливиа Фалкао
Весела и стойностна комедия, обиграваща знакови фигури, митове и елементи от популярната култура на Бразилския Североизток. Историята на един обикновен търговец, на когото му е омръзнало да бъде унижаван и който решава да промени начина си на живот като приеме нова самоличност...
Прожекции:
10/11 (неделя): 19 ч.
12/11 (вторник): 17 ч.
Възрастово ограничение: 16 години. Субтитри на български и английски език.

ГОСПОДАРИ НА ВЯТЪРА
(Senhores do vento)
Бразилия , 2009, 97 мин. – документален
Режисьор Изабела Николас
ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ НА ФЕСТИВАЛА НА ПОРТУГАЛСКОТО КИНО, Торонто, 2010
ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ, Рио де Жанейро, 2010
Силен документален филм за издръжливостта, майсторството и куража на екипажа на ”Бразил 1” - първият бразилски платноход, участвал в обиколката на света. Зрителят става участник в екстремни ситуации докато гледа картината и слуша изповеди на участниците. Една вълнуваща бразилска Одисея.
Прожекции:
13/11 (сряда): 17 ч.
Без възрастови ограничения. Субтитри на български.

 

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)