Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СЕДМИЦА НА БРАЗИЛСКОТО КИНО (26 ноември - 2 декември 2012)


25.11.2012  Текст:  Kastel

Валтер Салес

   

Какво е за нас Бразилия? Далечна и притегателна, тайнствена и религиозна, страна на кафето и футбола, на Амазония и Рио де Жанейро, католицизма и карнавалите, самбата и „сапунените опери”... Но ако трябва да отговорим честно: много ли знаем за Бразилия, ще се наложи да си признаем със съжаление, че, всъщност е твърде малко, защото филмите от тази енигматична за нас страна са рядък гост в  нашите кина.
Откриващата се утре „Седмица на бразилското кино”, която ще продължи до 2 декември, ни дава възможност да видим 9 стойностни филма от Бразилия, чиято кинематография през последните години се намира във възходящо развитие.
Почти същите встъпителни думи използвах и преди три години във връзка с предишната Седмица на бразилското кино във филмотечното кино „Одеон“, когато бяха представени 7 заглавия, включително и знаменитият 
„Централна гара Бразилия” на най-известния днес бразилски режисьор Валтер Салес, отличен със „Златна мечка” за режисура на Берлинале през 1998г. Той е включен и в сегашната програма и аз горещо го препоръчвам на онези, които все още не са го гледали.  Но сега  имаме възможност да видим още един ранен филм на Валтер Салес – „Разпокъсан април“ - отличен с малък „Златен лъв“ на Венецианския кинофестивал, с наградата за режисура в Хавана, с номинация за „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм и др. Буквално преди дни в рамките на „Киномания“ гледахме и най-новата творба на Салес - „По пътя“ -  екранизация по едноименния роман на Джак Керуак.
Валтер Салес обаче не е единственият световноизвестен съвременен бразилски кинорежисьор. Такива са още Бруно Барето (Bruno Barreto), Фернандо Мейрелеш (Fernando Meirelle), Жозе Падиля (José Padilha) и др. А още в началото на 60-те години, когато се ражда „Новото бразилско кино“ – прочутото „синема нуово” – светът на киното е буквално разтърсен от филмите на неколцина бразилски новатори, допринесли за обновяването на киноезика. Това са Глаубер Роша (Glauber Rocha), Руи Гера (Ruy Guerra), Жоаким Педро ди Андраде (Joaquim Pedro de Andrade), Нелсон Перейра дос Сантос (Nelson Pereira dos Santos), Леон Хирсман (Leon Hirszman), Карлос Диегес (Carlos Diegues), Едуардо Котиньо (Eduardo Coutinho), Роберто Сантос (Roberto Santos) и др. Любопитно е, че „Матрага“, с който се открива сегашната седмица на бразилското кино, е всъщност римейк на едноименния филм на Роберто Сантос от 1965 г., участвал в конкурсната програва на кинофестивала в Кан през 1966г.

Седмицата на бразилското кино'2012, организирана от Посолството на Бразилия в София и Българска национална филмотека, предлага селекция от филми в различни жанрове и стилове, които представят старата и модерната Бразилия.  Филми, заснети от утвърдени режисьори или от представители на младото поколение. Всички те имат една обща черта и тя е богатството и разнообразието на бразилската култура. Култура, отразена великолепно в творчеството на един от великите бразилски писатели Жоао Гимарайс Роза, чиито произведения са вдъхновили два от филмите в програмата - "Матрага" и "Мутум".
Седмицата представя жив портрет на Бразилия и нейната най-нова кинематографична продукция. Повечето от филмите се прожектират за първи път в България и са отличени с награди на престижни международни фестивали. Отчасти познати на нашата публика са само "Централна гара Бразилия", "Сбогом, Бразилия" и  
"Историите са живи, когато се помнят", отличен с Голямата награда на тазгодишния 16-ти София Филм фест.  
С изключение на първата, входът за всички прожекции във филмотечно кино "Одеон" е свободен. Филмите са със субтитри на български език.

ПРОГРАМА 

МАТРАГА (A Hora e a Vez de Augusto Matraga) - Бразилия, 2011, 106 мин., реж. Винисиус Коимбра, по разказа "Времето на Аугусто Матрага" на Жоао Гимарайс Роза; с Жоао Мигел, Ванеса Гербели, Жозе Вилкер, Шико Анизио и др.

Началото на XX век, селце в бразилския сертон. Аугусто Матрага, жесток земевладелец, живеещ извън закона, попада в засада и се оказва на прага на смъртта. Като по чудо оживява и решава да изкупи греховете си. Но ще трябва да се изправи лице в лице със съдбата си, когато животът го среща с Жоазиньо Бейм Бейм, в един дуел между светец и воин.

НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР ИГРАЛЕН ФИЛМ, НАЙ-ДОБЪР АКТЬОР НА ЖОАО МИГЕЛ И НАЙ-ДОБЪР ПОДДЪРЖАЩ АКТЬОР НА ЖОЗЕ ВИЛКЕР, Рио де Жанейро, 2011
понеделник (26 ноември) от 18:00 ч. и неделя (2 декември) от 17.30 ч.

ЦЕНТРАЛНА ГАРА БРАЗИЛИЯ (Central do Brasil) - Бразилия, 1998, 113 мин., реж. Валтер Салес, с Фернанда Монтенегро, Марилия Пера, Винисиус де Оливейра, Соя Лира, Отон Бастос и др.

„Централна гара Бразилия” е разказ за една жена, която си изкарва хляба на Централната гара с писане на писма на неграмотни хора до техните роднини. Един ден нейна клиентка я моли да съчини писмо до мъжа й, който никога не е виждал сина си Жозуе, момче на 9 години. На излизане от гарата майката е блъсната от автомобил и Жозуе остава сам. Дора – така се казва писарката – прибира момчето у дома си без особен ентусиазъм и заедно тръгват да търсят изчезналия баща. Започва едно увлекателно пътуване към сърцето на Бразилия, пътуване изключително емоционално и разтърсващо, което променя душевността и на двамата герои – старата дама и детето. По време на пътуването те истински се сприятеляват…

ЗЛАТНА МЕЧКА ЗА РЕЖИСУРА, СРЕБЪРНА МЕЧКА ЗА НАЙ-ДОБРА АКТРИСА НА ФЕРНАНДА МОНТЕНЕГРО И НАГРАДАТА НА ЕКУМЕНИЧЕСКОТО ЖУРИ, БЕРЛИН, 1998
НОМИНАЦИЯ ЗА ОСКАР ЗА ЧУЖДОЕЗИЧЕН ФИЛМ, 1999
ЗЛАТЕН ГЛОБУС ЗА ЧУЖДОЕЗИЧЕН ФИЛМ, 1999
5 НАГРАДИ, ХАВАНА, 1998 и много други филмови отличия
вторник (27 ноември) - от 17.30 ч.

ВСЕ ОРАНГУТАНИ (Ainda Orangotangos) - Бразилия, 2007, 81 мин., реж. Густаво Сполидоро, с Карина Казуе, Линдон Сатуру Шимизу, Артур Пинто, Жанаина Кремер, Роберто Оливейра и др.

В най-горещия ден от годината в бразилския град Порто Алегре историите на различни персонажи се преплитат в интересни и неочаквани ситуации. Филмът е заснет в един-единствен кадър и смесва комедия, драма и любовен филм.

НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР ИГРАЛЕН ФИЛМ, Милано, 2008 НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР АКТЬОР НА РОБЕРТО ОЛИВЕЙРА И ЗА НАЙ-ДОБЪР ДЕБЮТ, Лима, 2008
вторник (27 ноември) от 19.30 ч. и събота (1 десември) от 15.30 ч.  

СБОГОМ, БРАЗИЛИЯ (Bye Bye Brasil) - Бразилия/Аржентина/Франция, 1979, 105 мин., реж. Карлос Диегес, с Жозе Вилкер, Бети Фария, Фабио Жуниор, Заира Замбели и др.

Екзотично актьорско семейство пътува през Бразилия с караваната „Ролидей” и изнася представления за скромните работници, които все още нямат достъп до телевизията. Към тях се присъединява млада двойка. Жената е бременна, а мъжът иска да сподели живота на пътуващите артисти. По безкрайните бразилски пътища – от амазонската гора до столицата Бразилия - това нестандартно общество преживява различни приключения, в които всеки изявява своята природа и отстоява свои ценности. „Сбогом, Бразилия” е един от най-важните филми на бразилското кино от 70-те години на миналия век.

НОМИНАЦИЯ ЗА „ЗЛАТНА ПАЛМА”, Кан, 1980
сряда (28 ноември) от 17.30 ч.

МАЛУ С КОЛЕЛОТО (Malu de Bicicleta) - Бразилия, 2009, 90 мин., реж. Флавио Тамбелини, по романа на Марсело Рубенс Пайва, с Фернанда де Фрейтас, Марсело Серадо, Мария Маноела, Маржори Естиано и др.

Бизнесменът Луис Марио е бонвиван и заклет стар ерген, който е имал доста жени. При едно пътуване до Рио де Жанейро той се влюбва в Малу, красива и независима жена и вярва, че е открил истинската любов. Но страстта му е разяждана от прекалена ревност, което застрашава сватбата на двамата...
Филмът е екранизация по едноименния роман на Марсел Рубенс Пайва.
                       сряда (28 ноември) от 19.30 ч. и неделя (2 декември) от 19.30 ч.

РАЗПОКЪСАН АПРИЛ (Abril Despedaçado) - Бразилия /Швейцария/Франция, 2001, 105 мин., реж. Валтер Салес, по мотиви от едноименния разказ на албанския писател Исмаил Кадре, с Родриго Санторо, Жозе Думон, Рита Асемани и др.

Април 1910. В пустинния пейзаж на бразилския сертон Тоньо е тласкан от баща си да отмъсти за смъртта на своя по-голям брат, жертва на родова вражда между две фамилии, не можещи да си поделят земя. Ако изпълни заръката Тоньо знае, че ще бъде преследван от фамилията, както повелява кодът на отмъщението и няма да оживее. Ужасéн от перспектива да умре и подстрекаван от по-малкия си брат, Тоньо започва да си задава въпроси за логиката на насилието и традицията. И когато двама артисти от малък пътуващ цирк пресичат неговия път, той преживява голямо приключение...

НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР РЕЖИСЬОР И НАГРАДАТА "КАСА ДЕ ЛАС АМЕРИКАС", Хавана, 2002
МАЛЪК "ЗЛАТЕН ЛЪВ", Венеция, 2002
НОМИНАЦИЯ ЗА "ЗЛАТЕН ГЛОБУС" ЗА НАЙ-ДОБЪР ЧУЖДОЕЗИЧЕН ФИЛМ, 2002
четвъртък (29 ноември) от 17.30 ч.

МУТУМ (Mutum) - Бразилия, 2007, 95 мин., реж. Сандра Когут, вдъхновен от романа "Кампо Жерал" на Жоао Гимарайс Роза, с Тиаго да Силва Мариз, Уолисън Фелипе Леал Барозо, Жоао Мигел, Изадора Фернандес и др.

Жителите на малкото изолирано провинциално градче Мутум са привикнали към своя тежък и отруден живот. 10-годишният Тиаго постепенно открива сложния свят на възрастните. През неговия поглед ще съпреживеем драмите и болките на едно семейство.

„ГОЛЯМ КОРАЛ” ЗА ДЕБЮТ, Хавана, 2008, НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДЕБЮТ, Рио де Жанейро, 2007,  с негова прожекция е закрита  ПЕТНАЙСЕТДНЕВКАТА НА РЕЖИСЬОРИТЕ В КАН’2007 . Награди на много други фестивали.
четвъртък (29 ноември) от 19.30 ч. и събота (1 декември) от 17.30 ч.

ИСТОРИИТЕ СА ЖИВИ, КОГАТО СЕ ПОМНЯТ (Historias que so existem quando lembradas) - Бразилия, 2011, 106 мин., реж. Жулия Мурат, със Соня Гедес, Лиза Е. Фаверо, Луис Сера, Рикардо Меркин и др.

Жотуомба е малко призрачно селце във вътрешността на Бразилия, в което времето сякаш е спряло. Малкото на брой жители не променят навиците си с години. Появята на младата фотографка Рита обаче кара времето в селцето отново да тръгне и, малко по малко, променя жителите му. Това е поетичен филм, считан за един от най-красивите, създадени от новото поколение бразилски кинематографисти.

ГОЛЯМАТА НАГРАДА на 16-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ, София, 2012
НАГРАДАТА НА КРИТИКАТА на фестивала на Латиноамериканското кино в Лима, 2012
СПЕЦИАЛНА ГРАМОТА за ЖУЛИЯ МУРАТ от кинофестивала в Сан Себастиан, 2012
петък (30 ноември) от 19.30 ч. и събота (1 декември) от 19.30 ч. 

ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА УЛИЦАТА (O Outro Lado da Rua) - Бразилия, 2004, 97 мин., реж. Маркос Бернщайн, с Фернанда Монтенегро, Раул Кортес, Лаура Кардозо и др. 

Режина, самотна 65-годишна жена, която заработва като информатор на полицията в Копакабана, смята, че е станала свидетел на убийство, извършено на другата страна на улицата. Тя се забърква със заподозрения в опасна верита от събития, които ще я принудят да преосмисли живота си.

НАГРАДАТА C.I.C.A.E, Берлин, 2004
НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ИБЕРО-АМЕРИКАНСКИ ФИЛМ, Мар дел Плата, 2004
НАГРАДАТА НА ПУБЛИКАТА, Тулуза, 2004
НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБРА АКТРИСА НА ФЕРНАНДА МОНТЕНЕГРО, Трайбека филм фестивал, Ню Йорк, 2004. Филмът има и други награди
петък (30 ноември) от 17.30 ч. и неделя (2 декември) от 15.30 ч.
----------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)