Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СБОГОМ И НА САМ ШЕПЪРД!


01.08.2017  Текст:  Красимир Кастелов

НОВИНИ

   

На 73 години си отиде от този свят и знаменитият американски актьор, драматург и режисьор САМ ШЕПЪРД. Той е починал в дома си в Кентъки още на 27 юли (четвъртък), но близките му разпространиха новината едва вчера.

Сам Шепърд (Sam Shepard) е ключова фигура в съвременната американска култура. На любителите на киното е известен предимно със своите актьорски превъплъщения в десетки филми на големи режисьори, по-значимите сред които са „Райски дни” (Days of Heaven, 1978) на Терънс Малик, „Франсис” (Frances, 1982) на Греъм Клифорд, „Истинските неща” (The Right Stuff, 1983) на Филип Кауфман, „Луд за любов” (Fool for Love, 1985) на Робърт Олтман, „Хомо Фабер” (Homo Faber, 1991) на Фолкер Шльондорф, "Гръмотевично сърце" (Thunderheart, 1992) на Майкъл Аптед, "Не ме търси" (Don't Come Knocking, 2005) на Вим Вендерс и др.

През 1984-та е дори номиниран за „Оскар” за изпълнението на поддържащата роля на летеца Чарлз „Чък“ Йейгър в „Истинските неща” – мащабна екранизация на документалната книга на Том Улф, посветена на епичната история за астронавтите от американската програма "Меркурий".

Миналата година излязоха два филма с негово участие – „Midnight Special” на Джеф Никълс и „In Dubius Battle” на Джеймс Франко. А последната му главна роля на големия екран е в трилъра на Камил Томан „Never Here”, представен в САЩ този юни в рамките на кинофестивала в Лос Анджелис.

Но освен като добър актьор, Сам Шепърд се прочува също като киносценарист
и особено като превъзходен театрален драматург.

На младини участва в написването на сценария за филма на Микеланджело Антониони „Забриски Пойнт” (Zabriskie Point, 1970), а впоследствие по негови сценарии са заснети „Париж, щата Тексас” (Paris, Теxas, 1984) на Вим Вендерс и някои от най-добрите му пиеси, поставяни с успех не само на американска сцена.

Още през 1979-та печели „Пулицър” за драма за „Погребано дете” (Buried Child), а впоследствие е номиниран още два пъти за това престижно отличие – съответно през 1983-та и 1984-та за пиесите „True West” и „Fool for Love”. Съвсем близо е и до спечелването на театралния „Оскар” – наградата „Тони”, за която е номиниран също два пъти.

В началото на кариерата си на драматург се налага като лидер на т.нар. Off Broadway group, обединяваща авторите, които пишат извън развлекателния стандарт на Бродуей, заради талантливото описание на нелицеприятните страни на американския начин на живот.

Пробвал е силите си и като режисьор на два филма - драмата „Далечният север” (Far North, 1988) и уестърнът „Безмълвен език” (Silent Tongue, 1994).

Личният живот на Сам Шепърд е не по-малко бурен от творческия му път. След пристигането си в Ню Йорк през 60-те години на миналия век, когато се подвизава като барабанист, се влюбва в Пати Смит – актриса и поетеса, превърнала се в емблематична фигура на нюйоркския пънк рок след издаването на албума „Horses” (1975). Написва съвместно с нея пиесата си „Cowboy Mouth”, в която Пати играе и една от главните роли.

От петнайсетгодишния си брак с Олан Джоунс (актриса и композитор) има син на име Джес, роден през 1970-та. А от продължилата повече от две десетилетия връзка с двукратната носителка на „Оскар” Джесика Ланг има дъщеря ( Хана Джейн) и още един син (Самюел Уокър).
Източници: www.sam-shepard.com, imdb.com Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)