Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СБОГОМ, ЧОЧО!


05.05.2013  Текст:  Kastel

кончина

   

Отиде си едва на 48 години обичаният български театрален и киноактьор Петър Попйорданов, известен като Чочо Попйорданов.
Той е издъхнал рано тази сутрин, според информация от "Пирогов". От болницата уточняват, че "въпреки близо 15-часовите усилия на лекарите от Клиниката по интензивно лечение, той почина в резултат на тежка черепно-мозъчна травма с недостатъчност на мозъчния ствол."
Вчера следобед Чочо Попйорданов е бил настанен в централната реанимация на "Пирогов", като още тогава бе разпространена информацията, че състоянието му е много тежко. Той е бил докаран в болницата в коматозно състояние с тежка двустранна мозъчна контузия, двустранно счупване на черепните кости, вътречерепен хематом, счупване на черепната основа, контузия на белия дроб и с едно счупено ребро. От "Пирогов" вчера обясниха, че тежките наранявания са резултат от височинна травма. По-късно БиТиВи съобщи, че според тяхна информация Попйорданов е паднал от около 2 метра височина на Боянските гробища.
Както е известно, преди по-малко от месец (през април) известният актьор се прости с майка си, починала след продължително боледуване.

”Много ми е тежко. Нямам какво да ви кажа”, - каза пред агенция БЛИЦ неговият баща Иван Попйорданов. Бившият изпълнителен директор на БНТ, Киноцентъра в Бояна и Театъра на Сатирата, който за по малко от месец загуби обичани съпруга и син, е сломен от мъка и няма сили да разговаря с никого.

Чочо Попйорданов е роден на 11 юни 1964 г. в София. Родът му по бащина линия произхожда от Велес, Вардарска Македония. През 1989 г. Попйорданов завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов", специалност актьорско майсторство в класа на Крикор Азарян и Тодор Колев. Една година учи в Чехия. Играе в трупите на театър „София", Малък градски театър „Зад канала", а от 1994 г. и в Народния театър.
Най-известните му театрални роли са в постановките „Сън в лятна нощ", „В полите на Витоша", „Бурята", „Човекът, който прави дъжд", „Кимоно", „Декамерон", „Призраци в Неапол", „Хеда Габлер".
Освен в театрални постановки, Чочо Попйорданов участва и в немалко знакови български филми: „Вчера" (1988), „Адио Рио" (1989), „Любовното лято на един льохман" (1990), „Вампири, таласъми" (1992), „Сезонът на канарчетата" (1993), „Граница" (1994) „Испанска муха" (1998), „След края на света" (1998), „Дунав мост" (1999), „Сомбреро блус" (1999), "Хайка за вълци" (2000).
Попйорданов е носител на множество номинации и награди, сред които номинация за Аскеер през 1996 и награда Аскеер през 1997 г. и награда „Златен Баяр" в Белгия за най-добра мъжка роля във филма „Граница". Известен е и с присъствието си на малкия екран, с участието си в телевизионното шоу „Клуб НЛО". През 2007 г. започва участието си в сериала „Хъшове".
Светла му памет!Коментари (1)


      

Други 

Подобни публикации