Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

С ПРОЖЕКЦИЯ НА "ОГНЯРЯТ" СТАРТИРА ПРЕДВАРИТЕЛНАТА ПРОГРАМА НА 16-ия СФФ


29.02.2012  Текст:  Kastel

Огнярят

   

С прожекция в Дома на киното на 2 март от 20 часа на руския филм "ОГНЯРЯТ" започва предварителната програма на 16-ия международен СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ.
Официалното откриване на фестивала е на 9 март в Зала 1 на НДК с премиерата на „Аве“ на Константин Божанов. Но прожекциите започват още на 2 март в Дома на киното. Ще бъдат представени съвсем нови български филми, създадени през периода март 2011 - март 2012, ключови заглавия от Румънската нова вълна, както и Снеговете на Килиманджаро” (реж. Робер Гедигиан), носител на наградата „LUX” на  Европейския парламент.

С „Огнярят” руският режисьор Алексей Балабанов, известен с филмите си  „Товар 200“, „За уродите и хората“, „Война“ и „Брат“, ни пренася в Русия през 90-те години на миналия век. Филмът е криминална драма в духа на киното пост Тарантино, концентрирана върху зловещите аспекти на човешката жестокост.

Той фокусира вниманието върху живота на ветеран от войната в Афганистан, герой на Съветския Съюз, който се препитава като обикновен огняр с прякор Якут. В неговия образ се превъплъщава един от любимите актьори на Балабанов Михаил Скрябин, за когото това е и последна роля в киното.

„Искам да видя как нашият якутски зрител възприема „Огнярът”. Трябва да кажа, че филмът е много жесток и реалистичен. Якут е майор от запаса, герой от Афганистан. Аз бих казал, че той или е свръх нормален или съвсем ненормален.
В началото на 90-те се уволнява от армията и се прибира в Якутия, където обаче не може да си намери работа. Тогава отива при дъщеря си в Санкт Петербург, която има бизнес с кожи. По-късно тя е убита от ганстери и Якут започва да отмъщава за това”, - разказва в едно от последните си интервюта Михаил Скрябин. Неговият герой е сред най-самобитните в цялото творчество на Алексей Балабанов, което изобилства от нестандартни типажи. Огнярът е якут, съхранил и в своето „чистилище” (така героят нарича своята кочегарка/пещ) традициите на своя народ и даже характерния акцент в говора на народа саха.
Край огъня на пещта той пише трогателен разказ в народен стил, посветен на жестокостта и коварството на руските хора.

„Огнярят” е удостоен с наградата „Бял слон” за най-добър филм, режисьор, художник и музика в Русия за 2010 г. Творбата получи „Златна лилия” за най-добър филм на фестивала във Висбаден. Според журито, връчило приза, „филмът представя безкомпромисен портрет на съвременна Русия“.

13-ят филм във филмографията на Алексей Балабанов е естествено продължение на идеите и стилистиката на останалите филми на този прославен руски режисьор, сценарист и продуцент. Той е роден през 1959 година в Свердловск. Завършва преводаческия факултет на Горкиевския педагогически институт (1981) и експериментален курс по авторско кино през 1990 г. До 1987 г. работи като асистент-режисьор в Свердловската киностудия. За филма си „Брат” (1997) печели специалната награда на журито в Котбус, на фестивала в Хихон е отличен като най-добър режисьор за „Карго 200” (2007), а в Истанбул журито присъжда специална награда на „За изродите и хората” (1998). Почти всички филми на Балабанов са били част от различни издания на София Филм Фест, като предишната му творба „Морфин” беше акцент във фестивалната програма през 2011 година.
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)