Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

РУСКИЯТ ФИЛМ "ЕЛЕНА" СПЕЧЕЛИ 4 НАГРАДИ "ЗЛАТЕН ОРЕЛ"


28.01.2012  Текст:  Kastel

Елена

   

Филмът „ЕЛЕНА“ на режисьора Андрей Звягинцев е главният победител на състоялото се на 27 януари в Москва за десети път връчване на наградите за кино „Златен орел“. Той бе удостоен с четири статуетки: за най-добър руски игрален филм на годината (2011), най-добра режисура (Андрей Звягинцев), най-добра операторска работа (Михаил Кричман) и най-добра поддържаща женска роля (Елена Лядова).
От спечелването през миналата година в Кан на специалната награда на журито в конкурсната програма „Особен поглед“ досега, филмът „Елена“ е получил още няколко престижни международни отличия. В края на 2011 година спечели и три награди на руските кинокритици и киноведи „Белият слон“ за най-добър филм на 2011 година, за най-добра режисура и за най-добра поддържаща роля (в лицето на актрисата Елена Лядова).
Със „Златен орел“ за най-добър актьор и най-добра актриса бяха отличен Фьодор Бондарчук и Ксения Рапопорт, изпълнители на главните роли във филма „Два дни“.
Богдан Ступка бе отличен за най-добро изпълнение на поддържаща роля във филма „Дом“. Този филм спечели още две награди - за музика (Едуард Артемиев) и монтаж (Александър Амиров).
С наградата за цялостно творчество „За чест и достойнство“ бе удостоен известният актьор Валентин Гафт.

„Златен орел“ за най-добър неигрален филм получи филмът на Галина Евтушенко „Михаил Улянов: За времето и за себе си“. А за най-добър мини-сериал бе обявен „Достоевски“ на режисьора Владимир Хотиненко. Изпълнителите на главните роли в него Валентина Тализина и Евгений Миронов получиха награди за най-добри актьори в телевизионен сериал.
Със „Златен орел“ за най-добър чуждестранен филм, представен в Русия през 2011 година, бе отличен британският филм „Речта на краля“ (The King's Speech). 
Пълният списък с всички наградени може да видите тук

В Русия се връчват две главни кинонагради - „Златен орел“ и „Ника“.
Първата се връчва ежегодно през януари от Националната академия за кинематографични изкуства и науки, ръководена от Владимир Наумов, а втората – през март от Руската академия за кинематографични изкуства, ръководена от Алексей Баталов.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)