Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

РУСИ ЧАНЕВ


18.09.2010  Текст:  Kastel

СТАТИИ

   

Днес навършва 65 години Руси Чанев – един от любимите ми български актьори, когото съм запомнил с неговите прекрасни роли в „Авантаж” и „Мера според мера” на Георги Дюлгеров. Онези, които са пропуснали да видят навремето великолепното му превъплъщение в образа на престъпника с романтична душа Лазар Касабов (Петела), могат да наваксат пропуснатото днес от 17.30 в столичното кино „Одеон”, където ще се прожектира отново „Авантаж”.

За мен този филм е не само един от най-добрите в историята на българското кино, но и отличеният с най-престижна международна награда – „СРЕБЪРНА МЕЧКА” на Берлинале (Западен Берлин, 1978).
Героят на Руси Чанев от „Авантаж”, носещ прозвището Петела е дребен джебчия, многократно попадал в затвора. Той разказва за себе си за период от 20 години. Непосредствено след 1944 се опитва да намери своето място в обществото. Среща няколко жени, преди да открие истинската любов. За съжаление - твърде късно…

"Филмът в много отношения е полемичен - къде свършва вината на един престъпник и къде започва вината на обществото… Разказът следи лутанията на един човек, способен и деен, който обаче се реализира като джебчия… Стремежите и намеренията ни са били да избегнем евтината екзотика, която в повечето случаи съпътства подобен род филми за сметка на трагизма на ситуациите, на въпроса за вината. Искахме да постигнем истинско присъствие на героите, лишено от любуване. В такъв смисъл може да се говори за документалност. Но същевременно сме се стремили към експресивност на изображението. В пластическото решение и монтажа сме търсили най-различни начини, за да постигнем естетиката на спомена - да предадем на екрана спомените така, както те протичат в човешкото съзнание." (Георги Дюлгеров)

Руси Иванов Чанев е роден на 18.09.1945 г. в Бургас. Завършил е актьорско майсторство при проф. Боян Дановски във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” (1963-1967). Бил е артист в театрите в Пловдив, в Младежкия и в театър „София”. През 1990 г. с група колеги основава Малък градски театър Зад канала, където два сезона е и директор. Има над 100 роли в театъра, телевизията и киното. Най-известните му изпълнения на големия екран са във филмите Авантаж (1977), Осъдени души (1975), Време разделно (1988), Кръвта остава (1980) и Мера според мера (1981). Особено успешно е сътрудничеството му с режисьора Георги Дюлгеров.
Руси Чанев се изявява успешно също като писател, драматург и сценарист. Първите му опити са публикувани на страниците на сп. „Родна реч”, а по-късно - на страниците на в. „Студентска трибуна” и в. „Народна младеж”. В съавторство е написал за театъра драматизации по „Утрините тук са тихи” на Б. Василиев, „Кристалният Джакомо” от Дж.Родари, „Глътка любов-залък свобода” по Тургенев и „Живей и помни” по В.Распутин, а за киното - сценариите на филмите „Авантаж” и „Мера според мера”.
През 1966-та заедно с художника Младен Младенов издава първата си книга „Три неснимани филма”, както и романа-касета „Битак”, за който са отличени с литературната награда Огнище.

Руси Чанев е женен за актрисата Невена Мандаджиева, чийто баща е бил навремето директор на Сатиричния театър. Те живеят в апартамент в квартал „Мусагеница”.
За този голям наш актьор, уви, напоследък не се говори много. Преди няколко години, след скарване с Васил Стефанов, директор на Народния театър, той напуска щатния състав на елитната трупа. Винаги е бил труден на интервютата, а в последно време въобще не се мяркат публикации, в които говори за себе си. Твърди, че нямало какво ново да каже. Направи изключение обаче по време на последните местни избори, когато записа пред камера публично изявление, с което подкрепи Мартин Заимов в борбата му с Бойко Борисов за кмет на столицата.


Руси Чанев и режисьорът Георги Дюлгеров са приятели от детството си в Бургас. Двамата написват заедно сценария на „Мера според мера“ по романа на Свобода Бъчварова „Литургия за Илинден“. Дотогава никой не смее да докосва темата за борбите на българите в Македония и покрусата от неуспеха на Илинденско-Преображенското въстание през 1903г. Подготовката за филма трае няколко месеца. Дюлгеров и Чанев прекарват седмици в Централния партиен архив, преписвайки на ръка, защото нямат право нито да снимат, нито да използват магнетофон.
В „Мера според мера“ Руси Чанев се превъплъщава гениално в образа на Дилбер Танас. Филмът „Мера според мера“ излезе през 1981 г. и никога няма да забравя какво страхотно въздействие ми оказа – на мен и моите приятели, които го гледахме в едно кино в Добрич (тогава Толбухин).

 


Руси Чанев в кадър от филма "Мера според мера" (1981)

Говори се, че след премиерата му в София мнозина били буквално сащисани от факта, че много от показаното във филма оспорва написаното в тогавашните учебници по история. Тодор Живков дори иска да го спре, но преподавателката по западноевропейска литература Надежда Андреева му казва: „Защо, другарю, хубав филм, интелектуалците го харесват…“ В крайна сметка Тато разбира, че не бива да се конфронтира с общественото мнение и не забранява „Мера според мера”.
Заради изпълнението си в този филм Руси Чанев усвоява перфектно вардарско-струмишкия диалектен говор. Обучава го майката на Георги Дюлгеров. Нейният род е от македонски преселници.


Руси Чанев в кадър от филма "Авантаж" (1977)

Легенди се носят и за това как преди да участва и в „Авантаж” също под режисурата на Георги Дюлгеров, Руси Чанев прекарва доста време в компанията на затворници и дори понякога преспива в затвора, за да усети какво е да си престъпник.

Другите за Руси Чанев:

Режисьорът Георги Дюлгеров казва следното: Руси е актьор от световна класа. Ако беше в държава с по-тесни връзки със световното кино, щеше да е прочут и в Европа, и в света. Актьор, който има харизма, фотогения. На екрана е магнетичен за жените. Притегателен е не само с външния си облик, а и с вътрешната си емоция. Много е труден за работа. Подлага всяко нещо на съмнение и дискусия. Много дисциплиниран на снимачната площадка. Винаги идва подготвен. Аз лично съм много благодарен за неговото участие в "Авантаж" и "Мера според мера" като актьор и съсценарист. Личността му се променя в зависимост от образа, над който работи. Има определена писателска дарба, умее да съчинява истории, измисля детайли.
Валери Йорданов споделя впечатлението си от Руси Чанев, с когото се снима във филма „Хъшове” на Ал. Морфов: „Страхотен актьор е и това го знае всеки. Той е много силен характер и от първия момент съм много респектиран от него. Той е твърд и неподправен, никога не се преструва. Поведението му е мъжкарско, винаги защитава позицията си. Мисля, че няма слаба роля, много е критичен и е перфекционист. Бих искал да съм по-близо до него, за да мога да се уча. Чувството му за хумор е много остро и специфично. Не всички могат да усетят шегите му, или пък ги разбират със закъснение."

В момента Руси Чанев се снима в новия филм на Камен Калев (режисьорът на „Източни пиеси”), който е също родом от Бургас като него. Във филма, чието действие се развива основно на остров Св. Анастасия (преди Болшевик) той играе редом с французойката Летисия Каста, датчанина Туре Линдхарт и българските актьори Бойка Велкова, Михаил Мутафов и др.

 Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)