Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

РОМЕО НАВЪРШИ 63 ГОДИНИ!


30.06.2013  Текст:  Красимир Кастелов

екранизации

   

Днес навършва 63 години Ленърд Уайтинг (Leonard Whiting) - британският актьор, когото помним с прекрасното му превъплъщение в ролята на Ромео от екранизацията на Франко Дзефирели по безсмъртната трагедия на Шекспир, заснета преди 45 години.

През 1968 година светът на киното бе изненадан от поредния прекрасен филм за Ромео и Жулиета, създаден със съвместните усилия на Англия и Италия. Неговият режисьор - италианецът Франко Дзефирели рискува, решавайки да се придържа плътно до литературния оригинал по отношение на кастинга на актьорите. И вместо на филмови звезди поверява главните роли на двама тийнеджъри – Оливия Хъси и Ленърд Уайтинг, които са съответно на 16 и 17 години по време на снимките на филма.

Младите и очарователни актьори пленяват зрителите по целия свят със своето искрено и спонтанно изпълнение, присъщо на годините им. А музиката на Нино Рота има огромно значение за цялостното въздействие на творбата върху зрителите. Нейният създател, който е сред най-добрите композитори в историята на киното, известен с работата си и върху много от филмите на Фелини и Копола („Кръстникът“), достига може би именно с този филм своя връх.

Критиците с основание определят „Ромео и Жулиета“ на Дзефирели като най-добрата екранизация на едноименната творба на Шекспир.

След премиерата си в Лондон на 4 март 1968 г. филмът започва триумфалното си шествие по света. Показван е и в България, въпреки ограничения внос на западни кинопродукции през онези години. Посрещнат е с огромен интерес в САЩ, където носи на Paramount Pictures $38 млн. приходи. 
На следващата година се състезава за „Оскар“ в четири категории: най-добър филм, най-добър режисьор (Франко Дзефирели), оператор (Паскуалино де Сантис) и костюми (Данило Донати), като престижната награда получават само последните двама. 

Прекрасните Ленард Уайтинг (Ромео) и Оливия Хъси (Жулиета) са отличени малко по-рано със „Златен глобус“ като най-обещаващи млади актьори. Но за съжаление, очакванията за блестящи кариери на двамата не се оправдават. Особено що се отнася до Ленърд Уайтинг, който впоследствие се снима без успех в още няколко филма и телевизионни сериали и прекратява кариерата си някъде към началото на 90-те години. 
Оливия Хъси продължава да се появява на екрана и до днес, но единствената й значима роля след Жулиета е тази на Дева Мария в „Исус от Назарет“, която дължи също на италианския режисьор Франко Дзефирели.Коментари (1)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)