Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

РОМАН БАЛАЯН И ПОЛЕТИТЕ НАЯВЕ


15.04.2011  Текст:  Красимир Кастелов

украинско кино

   

            РОМАН БАЛАЯН И ПОЛЕТИТЕ НАЯВЕ

На 15 април навърши 70 години Роман Балаян - създателят на „Полети насън и наяве“. През последните години на социализма този негов филм бе сред малкото чисти източници на духовна енергия, които ни помагаха да устоим срещу обезличаващия диктат на организираната посредственост.
В интервютата украинският кинематографист от арменски произход предпочита да се самоопределя като „режисьор-любител“, който за разлика от много свои колеги-професионалисти никога не е бил способен да изпълнява „социални“ или „продуцентски“ поръчки.
В киното Балаян навлиза без особен шум и претенции за нова дума в тематиката или стила. Но онова, което го отличава от всички останали, е пълната му отдаденост на собствените принципи. „Постоянно ме караха да изрязвам едно или друго, но аз не никога не отстъпвах, - разказва режисьорът. – Но не съм бил и дисидент. Просто смятах, че е неприлично да се нагаждаш.
В края на 70-те най-после е забелязан – не само от критиката, но и от публиката. Премиерата на „Единакът“ (Бирюк) по Тургенев не е къде да е, а на Берлинале.
Честно казано, не можех да си представя, че след успеха на този ми филм, ще се окажа отново без работа за цели 5 години“, спомня си режисьорът.

Това не означава, че са му забранявали да снима. „Предлагаха ми, при това със съчувствие, но все филми за миньори“, - усмихва се Балаян. – Но аз упорствах, опитвайки се да прокарам онова, което ми се искаше. Мисля, че това беше егоистично от моя страна, защото семейството ми гладуваше“.
През този тежък 5-годишен период на мълчание Балаян сякаш събира сили, за да извика мощно и почти истерично чрез своя незабравим герой от „Полети насън и наяве“, че така повече не бива да продължаваме да живеем.
Филмите на Балаян, според починалия преди две години Олег Янковски, който играе главната роля в „Полети насън и наяве“, са израз на болезнените изживявания на цяло поколение, изгубено в годините на застоя (така бе наричана епохата на управлението на Брежнев, бел.моя). Само година преди да почине Янковски се снима отново под режисурата на Балаян във филма "Райски птици".
70-годишният режисьор в момента се подготвя за своя 15-и игрален филм, който възнамерява да снима в Киев, макар че парите осигурява руски продуцент.
По време на гостуването си в София за 13-ия София Филм Фест той бе любезен да даде интервю за тв-предаването „Другото кино“. Вижте следния откъс от него:Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)