Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

РОМАН БАЛАЯН И ПОЛЕТИТЕ НАЯВЕ


15.04.2011  Текст:  Красимир Кастелов

кино

   

            РОМАН БАЛАЯН И ПОЛЕТИТЕ НАЯВЕ

На 15 април навърши 70 години Роман Балаян - създателят на „Полети насън и наяве“. През последните години на социализма този негов филм бе сред малкото чисти източници на духовна енергия, които ни помагаха да устоим срещу обезличаващия диктат на организираната посредственост.
В интервютата украинският кинематографист от арменски произход предпочита да се самоопределя като „режисьор-любител“, който за разлика от много свои колеги-професионалисти никога не е бил способен да изпълнява „социални“ или „продуцентски“ поръчки.
В киното Балаян навлиза без особен шум и претенции за нова дума в тематиката или стила. Но онова, което го отличава от всички останали, е пълната му отдаденост на собствените принципи. „Постоянно ме караха да изрязвам едно или друго, но аз не никога не отстъпвах, - разказва режисьорът. – Но не съм бил и дисидент. Просто смятах, че е неприлично да се нагаждаш.
В края на 70-те най-после е забелязан – не само от критиката, но и от публиката. Премиерата на „Единакът“ (Бирюк) по Тургенев не е къде да е, а на Берлинале.
Честно казано, не можех да си представя, че след успеха на този ми филм, ще се окажа отново без работа за цели 5 години“, спомня си режисьорът.

Това не означава, че са му забранявали да снима. „Предлагаха ми, при това със съчувствие, но все филми за миньори“, - усмихва се Балаян. – Но аз упорствах, опитвайки се да прокарам онова, което ми се искаше. Мисля, че това беше егоистично от моя страна, защото семейството ми гладуваше“.
През този тежък 5-годишен период на мълчание Балаян сякаш събира сили, за да извика мощно и почти истерично чрез своя незабравим герой от „Полети насън и наяве“, че така повече не бива да продължаваме да живеем.
Филмите на Балаян, според починалия преди две години Олег Янковски, който играе главната роля в „Полети насън и наяве“, са израз на болезнените изживявания на цяло поколение, изгубено в годините на застоя (така бе наричана епохата на управлението на Брежнев, бел.моя). Само година преди да почине Янковски се снима отново под режисурата на Балаян във филма "Райски птици".
70-годишният режисьор в момента се подготвя за своя 15-и игрален филм, който възнамерява да снима в Киев, макар че парите осигурява руски продуцент.
По време на гостуването си в София за 13-ия София Филм Фест той бе любезен да даде интервю за тв-предаването „Другото кино“. Вижте следния откъс от него:Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание