Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

РЕЖИСЬОРЪТ НА „МЕФИСТО“ НАПИСА ПИСМО ДО БОЙКО БОРИСОВ


20.03.2011  Текст:  Kastel

Ищван Сабо

   

ПИСМО ДО ПРЕМИЕРА БОЙКО БОРИСОВ
ОТ ИЩВАН САБО, ПРЕЗИДЕНТ НА FERA - ФЕДЕРАЦИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ КИНОРЕЖИСЬОРИ
В ПОДКРЕПА НА ИСКАНИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМОВИ ДЕЙЦИ

Вижте оригинала: http://www.filmmakersbg.org/FERA-Borisov.pdf

ДО
Г-н БОЙКО БОРИСОВ
Министър-председател на Република България
Брюксел, 17 март 2011

Уважаеми г-н Премиер,

С голямо безпокойство FERA научи, че Вашето правителство очевидно има намерение да се оттегли от споразуменията, постигнати с филмовата общност от декември 2010.
Тези споразумения бяха забележителни със стремежа да изградят нова национална стратегия за финансиране на киното в контекста на най-добрите практики в ЕС, както и с предвиденото участие на филмовата общност в нейното създаване и изпълнение.
Всичко това ангажираше България да произвежда гарантиран брой филми годишно. Такава гаранция е предпоставка за създаването на прекрасни филми.
Впечатляващото представяне на българското кино напоследък, което предизвика голям интерес сред филмовите дейци в ЕС, би трябвало да е основание за гордост на Вашето правителство, както и на всички българи.
Колко жалко е всичко това да се окаже под въпрос толкова бързо.
FERA представлява кинорежисьорите от 27 европейски страни. Много от тях преминават през икономически трудности, подобни на тези в България. Но във всички случаи най-доброто решение е онова, което успява да съхрани и да запази достатъчно високо ниво на финансиране на киното, позволяващо да се поддържа филмовият процес до настъпването на по-добри времена.
Ние Ви приканваме, уважаеми г-н Премиер, да разпоредите промяна в политиката, да спазвате Закона за филмовата индустрия, който е изключително важен за българското кино, както и да запазите формулата на стабилното му финансиране. За да се осигури финансирането на онзи скромен минимум от 7 игрални филма, както е според закона.
Ренесансът на българското кино напоследък, което допринесе за престижа на Вашата страна, може лесно да бъде погубен. Един път допуснато това, то много трудно би възкръснало отново.

                                                                       С уважение: Ищван Сабо, президент на FERA

Източник: Сайтът на Съюза на българските филмови дейци

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации