Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

РЕЖИСЬОРСКАТА ВЕРСИЯ НА "НИМФОМАНКАТА" СПЕЧЕЛИ 8 НАГРАДИ НА ДАТСКАТА КИНОАКАДЕМИЯ


03.02.2015  Текст:  Kastel

Нимфоманката

   

На тържествена церемония в Копенхаген, състояла се на 1 февруари, бяха връчени наградите „Роберт“ на Киноакадемията на Дания за постижения във филмовото изкуство през 2014 г. Големият победител този път е режисьорската версия на „Нимфоманка“, която бе удостоена с 8 статуетки, в това число за „най-добър датски филм“, „най-добър режисьор“ и „най-добър сценарий“. Еротичната драма на Ларс фон Триер, разпространена у нас в съкратен вид, бе номинирана в 16 категории от 29. През 2012 г. „Меланхолия“ също получи най-голямото датско отличие за кино. Тогава филмът на Триер триумфира в 10 от основните категории, не оставяйки никакви шансове на конкурентните заглавия. Наградата „Роберт“, носеща името на известния датски скулптор Роберт Якобсен, се връчва ежегодно от 1984 година насам.
В надпреварата за тазгодишното отличие за най-добър филм на годината (2014) режисьорската версия на „Нимфоманка“ победи в конкуренция със следните номинирани филми: „Убийците на фазана“ (Fasandræberne) на Миккел Ньоргаард (Mikkel Nørgaard); „Спортно ходене“ (Kapgang) на Нилс Арден Оплев (Niels Arden Oplev), „Риба-слънце“ (Klumpfisken) на Сьорен Балле (Søren Balle) и „Нямо сърце“ (Stille hjerte) на Биле Аугуст (двукратен победител в Кан с филмите си „Пеле завоевателят“ и „Най-добри намерения“).
С награда „Роберт“ за най-добър чуждестранен филм бе отличен шведският „Форс мажор“ (Force Majeure), а за най-добър американски филм на 2014-а бе обявен „Юношество“ (Boyhood).
Навярно мнозина недоумяват защо филмът „Скръб и радост“ (Sorg og glæde) на режисьора Нилс Малмрос (Niels Malmros), който бе официалното предложение на Датската киноакадемия за участие в съревнованието за неанглоезичния „Оскар“, отсъства от тазгодишния списък на номинациите за наградите „Роберт“? Причината е в това, че тъй като е излязъл в Дания още през 2013 г., бе сред миналогодишните претенденти за наградите "Роберт", когато бе победен от „Ловът“ (Jagten) на Томас Винтерберг в категориите – най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър актьор и най-добър сценарий, получавайки приз само за най-добра актриса в лицето на Хели Факрайд (Helle Fagralid).

* * *

Не по-малко известни филмови отличия в Дания са наградите „Бодил“ (Bodil Awards) на Националната асоциация на филмовите критици, които предстои да бъдат връчени за 68-и път на 28 февруари. Но сред номинираните за тях отсъства филмът на Ларс фон Триер „Нимфоманката“, може би защото неговата цензурирана версия бе сред основните претенденти за наградите през предходната година. Списък на тазгодишните номинации може да видите тук.
Източник: cineuropa.orgКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации