Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

РЕТРОСПЕКТИВА НА ФЕЛИНИ В РАМКИТЕ НА 27-АТА КИНОМАНИЯ


05.11.2013  Текст:  Kastel

Амаркорд

   

На 31 октомври се навършиха 20 години от смъртта на великия магьосник на киното Федерико Фелини. Но неговите филми продължават да живеят! В това ще имаме възможност да се уверим, благодарение на ретроспективната програма, организирана от 5 до 28 ноември в рамките на 27-ото издание на Киномания със съдействието на Италианския културен институт в София.
Прожекциите ще са в кината „Одеон” и „Люмиер”.
Входът е свободен.

ПРОГРАМА 


 
Амаркорд (Amarcord) - Италия/Франция, 1973, 127 мин.
В гл.роли: Бруно Дзанин, Пупела Маджо, Армандо Бранча, Чичо Инграсия, Магали Ноел
 • 5 ноември 2013 г., 18:30 ч., Кино „Одеон”
 • 15 ноември 2013 г., 16:30 ч., Кино „Люмиер”
„A m'arcord” означава просто „Спомням си...” на диалекта на родния град на Фелини, Римини. Именно там, през 30-те години на ХХ в., малкият Тита израства под внушенията на католическото си образование и фашистката пропаганда. Баща му Аурелио е строител, анархист и антифашист. На негов гръб, освен двете деца, съпругата и старият дядо, живее и чичо Патака - ленив роднина, който чака всичко на готово. Градецът е населен с чудаци – нимфоманката Волпина, шантавият Джудицио, фукльото Бишейн, сладкодумният адвокат, слепият с акордеона. Тита ходи в градската гимназия, където препитванията се редуват с номера, погодени на учители и съученици. Сантименталният му живот се разкъсва между недостижимата Градиска, сочната гръд на лавкаджийката и летните вечеринки в гранд хотела, наблюдавани скришом иззад живия плет. Смъртта на майка му и сватбата на Градиска бележат края на детството му.


 
Белият шейх (Lo Sceicco bianco) - Италия, 1952, 85 мин.
В гл. роли: Брунела Бово, Леополдо Триесте, Алберто Сорди, Джулиета Мазина
 • 5 ноември 2013 г., 21:00 ч., Кино „Одеон”
 • 18 ноември 2013 г., 16:45 ч., Кино „Люмиер”
Двойка младоженци от провинцията - Иван и Ванда, заминават на сватбено пътешествие в Рим. Той, дребнав и методичен, вече е подготвил екскурзията точка по точка, в това число и посещение при Папата. Тя, едва пристигнали в столицата, се впуска по следите на Белия шейх - главен герой в поредицата от любимите й фоторомани, комуто е писала десетки пъти. Ванда успява да се добере до своя идол на снимачната площадка и решава да постъпи в трупата му. Междувременно отчаяният Иван я търси под дърво и камък и с лъжи и увъртания прикрива пред римските близки и приятели бягството на съпругата си. Разочарована от света на шоубизнеса, тя се хвърля в Тибър в опит за самоубийство. Спасяват я и тя се връща в хотела при мъжа си, тъкмо навреме за да отидат в „Сан Пиетро”, където роднините им ги чакат за посещението при Папата.


 
Мамините синчета (I Vitelloni) - Италия/Франция, 1953, 103 мин.
В гл. роли: Франко Интерленги, Алберто Сорди, Франко Фабрици, Леополдо Триесте, Рикардо Фелини, Леонора Руфо
 • 6 ноември 2013 г., 17:00 ч., Кино „Одеон”
 • 21 ноември 2013 г., 17:00 ч., Кино „Люмиер”
Петима мъже се опитват да залъжат скуката с дълги вечери в киното, около билярдната маса в кафенето, в кроежи на бохемски шеги и търсене на какъвто и да е повод за разтуха. Те са мамини синчета, глезени и издържани от семействата си: вечният смешник Алберто с детинското лице, който крънка джобни от сестра си; Леополдо, отнесен в блянове за литературни успехи; мързеливият и нехаен Рикардо; наскоро оженилият се женкар Фаусто и Моралдо - най-младият, който единствен си мечтае да напусне компанията и да замине за Рим. Само той, най-великодушният и зрелият в групата, успява да проумее тревогите си и да види безсмислието на това тяхно вечно юношество. Една сутрин, без много приказки, зарязва всичко и отива да си търси щастието в столицата. Във влака си представя своите приятели, за които нещата остават непроменени.


 
Пътят” (La Strada) - Италия, 1954, 94 мин.
В гл. роли: Антъни Куин, Джулиета Мазина, Ричард Бейсхарт
 • 6 ноември 2013 г., 19:00 ч., Кино „Одеон”
 • 26 ноември 2013 г., 17:15 ч., Кино „Люмиер”
Наивната, чувствителна Джелсомина е продадена от майка си за 10 000 лири на Дзампанo - скитащ цирков артист с лош характер, който се изявява по селските мегдани и панаири като огнегълтач. Той прави Джелсомина своя любовница насила, а тя напусто се опитва да избяга от неспирните му грубости. Двамата постъпват в един цирк, където момичето се запознава с Лудия - чудат въжеиграч, кротък и любезен с нея, но при всяка възможност ироничен с Дзампанo. При едно скарване Дзампанo неволно убива Лудия. Трагедията окончателно побърква Джелсомина, която ден и нощ не може да се отърве от спомена за Лудия. Тогава Дзампанo я напуска и продължава сам бродническия си живот. Няколко години по-късно научава случайно за смъртта й и, изоставен от всички, ридае на самотния бряг.


 
Нощите на Кабирия (Le Notti di Cabiria) - Италия/Франция, 1957, 110 мин.
В гл. роли: Джулиета Мазина, Амедео Надзари, Франсоа Перие, Дориан Грей
 • 6 ноември 2013 г., 21:00 ч., Кино „Одеон”
 • 22 ноември 2013 г., 16:00 ч., Кино „Люмиер”
Чистосърдечната, лесно ранима Кабирия, е проститутка с лош късмет. Дори нейните "колежки" я взимат на подбив. Отчаяна, тя се отправя към светилището на Божествената Любов и, в екстаза на религиозната служба, се моли за чудо, което да промени живота й. И то сякаш се случва – след като илюзионист й предрича розово бъдеще, Кабирия среща Оскар. Той й се обяснява в любов, тя му поверява всичките си спестявания. Предпочитанията на Оскар явно клонят към парите и той даже се опитва да я убие. Въпреки всичко, Кабирия за пореден път се отървава невредима и си дава сметка, че собствената й наивност я проваля в живота. Загубила надежда, се залутва из нощната гора. Натъква се на група весели младежи. И усмивката се връща на лицето й, сълзите секват: Кабирия е готова отново да поеме по своя път.


 
Изкушението на господин Антонио (Le Tentazioni del Dottor Antonio) - Италия/Франция, 1962, 60 мин.
В ролите: Пепино де Филипо, Анита Екберг
 • 7 ноември 2013 г., 19:45 ч., Кино „Одеон”
Г-н Антонио е непреклонен моралист и се бори посвоему с поголовно ширещата се поквара – чете конско евангелие на смаяни бойскаути; пречка се на млади двойки, търсещи усамотение; дори стига дотам да съдира кориците на жълтите издания по вестникарските будки. Един ден, отгоре на всичко, точно срещу прозорците на собствената му стая е монтиран огромен билборд, от който пищна дама със закачлива усмивка приканва гражданите да пият повече мляко. Г-н Антонио безуспешно напира да го махнат, после също толкова напразно се опитва да го тушира с мастило. Когато най-сетне билбордът е цензуриран от властите, проливен дъжд отново оголва формите на съблазнителката. Тя, в крайна сметка, окончателно обсебва сънищата на г-н Антонио, и накрая една сутрин го заварваме изгубил разсъдък, покатерен върху изображението...


 
Клоуните” (I Clowns) - Италия/Франция/ФРГ, 1970, 93 мин.
С участието на: Федерико Фелини, Фанфула, Лиана, Риналдо и Нандо Орфеи, Анита Екберг, Тристан Реми, Пиер Етекс, Баптисте
 • 7 ноември 2013 г., 21:00 ч., Кино „Одеон”
 • 20 ноември 2013 г., 16:45 ч., Кино „Люмиер”
Дете с любопитство следи разпъването на циркова шатра. Вижда клоуните и те му напомнят за хора от ежедневието... Действието се измества към наши дни: в рамките на телевизионно проучване Фелини започва да издирва стари клоуни, за да съхрани спомените им. След като посещава цирка на Лиана Орфеи, заминава с екипа си за Париж, където интервюира Тристан Реми - писател, специализирал се в историята на клоуните. Заедно с Реми Фелини търси някогашните палячовци, малцината оцелели от вече несъществуващ свят. Режисьорът заснема техните посърнали от старост и тъга лица – сега на свой ред той им дължи радостта, която на времето те са му дарявали.


 
Сладък живот” (La Dolce vita) - Италия/Франция, 1960, 178 мин.
В гл.роли: Марчело Мастрояни, Анита Екберг, Анук Еме, Ивон Фюрно, Ален Кюни, Валтер Сантесо, Надя Грей, Магали Ноел, Адриано Челентано
 • 9 ноември 2013 г., 13:45 ч., Кино „Одеон”
 • 28 ноември 2013 г., 15:30 ч., Кино „Люмиер”
Неуспелият литератор Марчело, който, придружен от зачисления му фоторепортер, работи за жълт вестник, се потапя изцяло в "сладкия живот" на светски, кинаджийски, интелектуалски Рим. Сред мнозината, срещнати в брожението покрай "Виа Венето" - улицата на бомонда, са и Стайнер, писателят, който преживява криза и накрая се самоубива; капризната американска кинозвезда Силвия; тайфата аристократи, които въвличат Марчело в разюздана веселба. На сутринта след нощната оргия, изтощени и замаяни, участниците в нея откриват телесата на морско чудовище, изхвърлено на брега...


 
Джулиета на духовете (Giulietta degli spiriti) - Италия-Франция, 1965, 120 мин.
в гл. роли: Джулиета Мазина, Сандра Мило, Марио Пизу, Силва Кошина, Валентина Кортезе
 • 10 ноември 2013 г., 14:45 ч., Кино „Одеон”
 • 19 ноември 2013 г., 16:15 ч., Кино „Люмиер”
Заможна буржоазна дама, Джулиета, прекарва лятото в своята красива вила в курорта Фреджене. По повод годишнината от сватбата й с Джорджо е организирано тържество, по време на което се провежда спиритичен сеанс. Гостите призовават разпасани, вулгарни духове – оскърбленията на един от тях, заедно със съмнението, че Джорджо й изневерява, подриват увереността на Джулиета. Тя няма на кого да се довери и остава сама със своите терзания, разпъната между лицемерното благоприличие и копнежа по живота без задръжки. Една съседка, Сузи, я кани при себе си и в нейната вила Джулиета най-сетне дава воля на чувствата си, още повече че вече е получила доказателства за измяната на мъжа си. Но чувството за вина я кара да избяга, а противоречиви видения почти помътват разсъдъка й. С помощта на психоаналитик Джулиета успява да реагира и се впуска в истинска битка с призраците и подтиците си.


 
Осем ½” - Италия/Франция, 1963, 114 мин.
В гл. роли: Марчело Мастрояни, Сандра Мило, Анук Еме, Клаудия Кардинале, Росела Фалк, Барбара Стийл, Едра Гале
 
 • 13 ноември 2013 г., 19:00 ч., Кино „Одеон”
 • 25 ноември 2013 г., 16:00 ч., Кино „Люмиер”
Гуидо Анселми е прочут режисьор, потърсил покой и усамотение в престижен балнеоложки курорт. Действителност и въображение се смесват в ума му и мястото изведнъж се населва с персонажите от неговия собствен живот. Гуидо рухва. Когато вече е на път да се откаже от новия филм, който се е опитвал безуспешно да направи, на снимачната площадка повторно се явяват главните действащи лица на живота му. Посред тяхната тълпа Гуидо грабва мегафона и започва да дава заповеди: виденията се подчиняват мирно и кротко, подават си ръка и образуват верига, която весело крачи под нотите на марша „Излизането на гладиаторите”.


 
Рим” (Roma) - Италия/Франция, 1972, 119 мин.
С участието на: Питър Гонсалес, Пиа де Дозес, Фиона Флорeнс и Гор Видал, Джон Франсис Лейн, Ана Маняни и Федерико Фелини като самите себе си.
 
 • 14 ноември 2013 г., 17:00 ч., Кино „Одеон”
 • 27 ноември 2013 г., 16:45 ч., Кино”Люмиер”
Началото на 30-те години: пансионер в религиозно училище в Римини си представя Рим, какъвто му го описват неговите преподаватели и реториката на фашисткият режим. През 1939-а, вече 20-годишен, заминава за столицата и открива истинското й лице – разните образи от общежитието, гостилниците на открито, дечурлигата по улиците. После внезапно скачаме в 1972-а, със задръстванията по околовръстното шосе и Фелини, който снима филм в препълнения с туристи град. След това действието се премества в изкопите на строящото се метро, които трябва да бъдат закрити заради току-що намерени археологически находки. Сетне – хипитата от площад "Испания" и (отново спомен от по-далечното минало) шарената "фауна" на посетителите в публичните домове от 40-те години. Включени са и дефиле на католическа мода, народно празненство в Трастевере, суматоха, полицаи с палки и гръмовни мотористи в нощта...


 
И корабът пътува (Е lа nave va) - Италия/Франция, 1983, 132 мин.
В гл. роли: Фреди Джоунс, Барбара Джефорд, Питър Селиър, Пина Бауш
 
 • 14 ноември 2013 г., 19:30 ч., Кино „Одеон”

Италия, юли 1914 г. Презокеанският кораб „Глория Н.” отплава от Неапол към егейски остров, където ще бъде разпръснат прахът на известната певица Едмеа Тетуа. На борда се качва и журналистът Орландо, който ще разтушава пътниците – повечето от тях са певци, диригенти и почитатели на Едмеа. Една певица мечтае да узнае тайните на изкуството на покойната; италиански благородник превръща каютата си в храм на Едмеа. Откъм трюма се донася нетърпимата воня на затворения там носорог – изваждат го на палубата и го измиват. Корабът прибира сръбски корабокрушенци, забегнали след сараевското покушение. Животът на борда се оживява. Край острова пепелта на Едмеа литва към морето. Един от сърбите хвърля бомба срещу австро-унгарски боен кораб и той отговаря с обстрел, който потопява „Глория Н.”. Орландо се озовава в спасителна лодка заедно с носорога, който кротичко си преживя...

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)