Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

РЕКОРДЕН БРОЙ ФИЛМИ ПРЕЗ СЕДМИЦАТА НА ИСПАНСКОТО И ИБЕРО-АМЕРИКАНСКОТО КИНО


30.05.2017  

НОВИНИ

   

Рекорден брой филми (29!) представя тазгодишното издание на Седмицата на испанското и иберо-американското кино от 1 до 11 юни. Деветнадесет от тях са премиерни за България, а десет са показвани пред нашата публика в предишни години, обявиха организаторите по време на пресконференцията, която се състоя на 30 май в кино „Люмиер Лидл”.

Двадесет и четвъртият филмов преглед на испанското и иберо-американското кино предлага разнообразие от жанрове, като акценти в програмата са следните заглавия: 

КЪСНО Е ЗА ГНЯВ” (Tarde para la ira, 2016, реж. Раул Аревало, Испания), носител на награда „Гоя” за най-добър испански филм на 2016-та, с който ще бъде открит фестивалът на 1 юни в кино „Люмиер Лидл” от 19:00 ч.;
КРАЛИЦАТА НА ИСПАНИЯ” (La reina de Espana, 2016, реж. Фернандо Труеба, Испания), с участието на Пенелопе Крус;
АКУАРИУС” (Aquarius, 2016, реж. Клебер Мендонса Фильо, Бразилия/Франция), с участието на Соня Брага;
КОБЛИК” (Koblik, 2016, реж. Себастиан Боренстейн, Аржентина), с участието на Рикардо Дарин;
ЧОВЕКЪТ С ХИЛЯДА ЛИЦА” (El hombre de las mil caras, 2016, Испания, реж. Алберто Родригес) и
АЛТАМИРА” (Altamira, 2016, реж. Хю Хъдсън, Великобритания/Франция/Испания), най-новият филм с участието на Антонио Бандерас.

Освне това в програмата се открояват и някои от най-значимите кинотворби на испанското и иберо-американското кино през последните години, като "ТРУМАН" (Truman, 2015, реж. Сеск Гай, Испания/Аржентина), "ДИВИ ИСТОРИИ" (Relatos Salvajes, 2014, реж. Дамиан Сифрон), "КЛАНЪТ" (El clan, 2015, реж. Пабло Траперо, Аржентина/Испания), а също и документалният филм за Габриел Гарсия Маркес "ГАБО - МАГИЯТА НА РЕАЛНОТО" (Gabo: La magia de lo real, 2015, реж. Джъстин Уебстър, Испания/Великобритания/Колумбия, Франция/САЩ) и др. 
Пълната програма може да видите тук.

Седмицата на испанското и иберо-американското кино, която се провежда с партньорството на НДК, включва безплатна панорама на документалните филми на каталунския режисьор ХОСЕ ЛУИС ГЕРИН от 6 до 9 юни в културен център „Червената къща”. На 8 юни той лично ще представи най-новия си игрален филм "АКАДЕМИЯ НА МУЗИТЕ" (La Academia de las Musas, 2015, Испания) в кино „Люмиер Лидл” от 19:00 ч.

Седмицата на испанското и иберо-американското кино включва още две културни събития – представления на Националния балет на Испания и постановката „Сервантина” на Националната трупа за класически театър (Испания) и трупа Рон Ла Ла.

Националният балет на Испания ще представи танцови спектакли пред българската публика в ритъма на bolero, ritmos, solea del manton и alento на следните дати - 7 юни (Национален дворец на културата, София); 10 юни (Bulstrad Arena, Русе) и 14 юни (ДКС, Варна).

Представлението „Сервантина” на Националната трупа за класически театър (Испания) и трупа Рон Ла Ла ще може да се гледа от 19:00 ч., на 4 юни в театър „Азарян”. Постановката е пътуване в света на Сервантес, поднесено с много чувство за хумор, музика и танци. Очаровани от първото си гостуване в България, актьорите са решили да включат и неща характерни за България в предстоящото си предстваление в София.

По думите на Хайме Ермида, консул и съветник по културните въпроси към Посолството на Кралство Испания в България, поради огромната ангажираност на екипите, спектаклите на тези трупи е трудно да бъдат организирани в една седмица дори и в Мадрид, за което той изказа огромни благодарности за сътрудничеството на партньорите на фестивала.

Филмовата панорама на испанското и иберо-американското кино се провежда под егидата на Посолство на Кралство Испания, със съдействието на Институт Сервантес, Национален дворец на културата, и на дипломатичестките мисии на Аржентина, Бразилия, Колумбия, Куба, Еквадор и Чили.
Източник: Посолството на Кралство Испания в БългарияКоментари (0)