Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

"РЕЧТА НА КРАЛЯ" - ЕДИН ОТ ФАВОРИТИТЕ НА 2010


22.12.2010  Текст:  Kastel

Речта на краля

   

След „Кралицата” с Хелън Мирън това е най-значимият британски филм, посветен на най-новата история на британското кралско семейство, при това на един от най-сложните моменти в нея.
Смъртта на Джордж V довежда до възкачването на британския престол на неговия син Едуард, който обаче след по-малко от година се отказва от короната, за да може да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън. По-малкият му брат Джордж (Берти) предстои да стане крал Джордж VI почти в навечерието на Втората световна война.
Берти (Колин Фърт), който е силно потиснат, комплексиран млад мъж, обаче страда от заекване. Ако преди време това не е било проблем за монарсите, то във века на киното и радиото е немислимо един глава на държавата да не може да изрече ясно поне едно изречение публично, защото не само би предизвикал снизхождение, но и така би се подронил авторитетът му на лидер на нацията. Още повече в момент, в който тя трябва да бъде надъхана за борба срещу врага...

Традиционната медицина не помага особено в случая и тогава Елизабет - жената на Берти (Хелена Бонам-Картър), намира специалист по говорна реч в лицето на Лайънъл (Джефри Ръш). Този ексцентричен и невероятно настойчив, методичен и страшно безкомпромисен мъж оказва неоценима помощ на принца (впоследствие крал) не просто да започне да говори правилно, но и да стане по-уверен в себе си. Впрочем второто е по-скоро условие за първото.
Сблъсъкът между различните комплекси и желанието за повече разкрепостеност, между рутината и експериментаторството, традициите и новаторството, стереотипите и изненадите – около всичко това се гради главната интрига на този силно вълнуващ филм.
Тънкият и остроумен хумор и особено великолепните актьори превръщат „Речта на краля” в истински човешка кралска история! Освен главното постижение на Колин Фърт в ролята на Джордж (Берти), се открояват с чудесните си изпълнения Хелена Бонам-Картър, Джефри Ръш, Дерек Джакоби и др.
Едва ли може да има съмнение, че „Речта на краля” не само ще получи най-малко два-три златни глобуса (номиниран е за седем!), но и ще бъде сред основните претенденти при раздаването на наградите „Оскар” на 27 февруари 2011 поне в три от главните категории – най-добър филм, най-добър режисьор (в лицето на Том Хупър) и най-добър актьор (в лицето на Колин Фърт).

 

 Коментари (1)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)