Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

"РЕЧТА НА КРАЛЯ" - ЕДИН ОТ ФАВОРИТИТЕ НА 2010


22.12.2010  Текст:  Kastel

Речта на краля

   

След „Кралицата” с Хелън Мирън това е най-значимият британски филм, посветен на най-новата история на британското кралско семейство, при това на един от най-сложните моменти в нея.
Смъртта на Джордж V довежда до възкачването на британския престол на неговия син Едуард, който обаче след по-малко от година се отказва от короната, за да може да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън. По-малкият му брат Джордж (Берти) предстои да стане крал Джордж VI почти в навечерието на Втората световна война.
Берти (Колин Фърт), който е силно потиснат, комплексиран млад мъж, обаче страда от заекване. Ако преди време това не е било проблем за монарсите, то във века на киното и радиото е немислимо един глава на държавата да не може да изрече ясно поне едно изречение публично, защото не само би предизвикал снизхождение, но и така би се подронил авторитетът му на лидер на нацията. Още повече в момент, в който тя трябва да бъде надъхана за борба срещу врага...

Традиционната медицина не помага особено в случая и тогава Елизабет - жената на Берти (Хелена Бонам-Картър), намира специалист по говорна реч в лицето на Лайънъл (Джефри Ръш). Този ексцентричен и невероятно настойчив, методичен и страшно безкомпромисен мъж оказва неоценима помощ на принца (впоследствие крал) не просто да започне да говори правилно, но и да стане по-уверен в себе си. Впрочем второто е по-скоро условие за първото.
Сблъсъкът между различните комплекси и желанието за повече разкрепостеност, между рутината и експериментаторството, традициите и новаторството, стереотипите и изненадите – около всичко това се гради главната интрига на този силно вълнуващ филм.
Тънкият и остроумен хумор и особено великолепните актьори превръщат „Речта на краля” в истински човешка кралска история! Освен главното постижение на Колин Фърт в ролята на Джордж (Берти), се открояват с чудесните си изпълнения Хелена Бонам-Картър, Джефри Ръш, Дерек Джакоби и др.
Едва ли може да има съмнение, че „Речта на краля” не само ще получи най-малко два-три златни глобуса (номиниран е за седем!), но и ще бъде сред основните претенденти при раздаването на наградите „Оскар” на 27 февруари 2011 поне в три от главните категории – най-добър филм, най-добър режисьор (в лицето на Том Хупър) и най-добър актьор (в лицето на Колин Фърт).

 

 Коментари (1)


Коментари

Val (непотвърден)
Friday, Dec 24, 2010

Искрено се надявам Колин Фърт да грабне Оскар.


Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


Повече по темата може да прочетете ТУК и тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание