Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

РАУЛ РУИС СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА „ЛУИ ДЕЛЮК”


29.12.2010  Текст:  Kastel

награди

   

Тазгодишната престижна френска награда за кино „Луи Делюк” бе връчена на режисьора от чилийски произход Раул Руис за новия му филм „Лисабонски потайности”. Това отличие се дава ежегодно на най-добрия френски филм на годината и се смятано за равнозначно на наградата „Гонкур” в литературата.
Новият филм на 69-годишния режисьор, живеещ отдавна във Франция, е с продължителност 4 часа и половина и е създаден по едноименния роман на португалския класик Камилу Бранку (1825 - 1890). Любопитното е, чеполучава приз за най-добър френски филм на годината, независимо че е португалско-френско-бразилска копродукция и в него се говори на португалски.
Раул Руис спечели наградата „Луи Делюк”, съревновавайки се с Роман Полански („Писател в сянка”), Ксавие Бовоа („За боговете и хората”), Оливие Асаяс („Карлос”), Жан-Пол Севрак („Des filles en noir”), Бертран Таверние (Принцесата на Монпенсие), Матийо Амалрик („Турне”), Клер Дени („Белият материал”).
Наградата „Луи Делюк” за най-добър дебют получи Ребека Злотовски за филма „Belle épine”.
Тази най-престижна кинонаграда във Франция след „Сезар” (френският еквивалент на “Оскар”) е учредена още през 30-те години на миналия век в памет на големия изследовател на киното - френският журналист и критик Луи Делюк, станал инициатор за създаването на мрежа от киноклубове в страната. Връчена е за първи път през 1936г. Получава я Жан Реноар за филма си „Les bas-fonds”.
Миналата година я спечели Жак Одиар с филма „Пророкът”, който впоследствие бе отличен с общо 9 награди „Сезар”.
Едва ли ще е изненада, ако на предстоящата церемония за раздаване на сезарите в началото на 2011-а триумфира и Раул Руис със своя филм „Лисабонски потайности”.

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)