Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

РАЛФ ФАЙНС ОТКРИВА 39-ия БЕЛГРАДСКИ КИНОФЕСТИВАЛ


25.02.2011  Текст:  Kastel

кинофестивал

   

Остава само седмица до началото на 15-я София Филм Фест, очакван с нетърпение от хиляди български любители на киното. Но междувременно в столицата на Сърбия започва 39-ото издание на един друг кинофестивал – прочутият навремето белградски ФЕСТ, любим в миналото на много родни киномани.
Спомням си как през моите студентски години жадно четях оскъдните информации за този фестивал и завиждах на сърбите не само, че имат възможност да гледат топли-топли световните кинохитове, но и да се срещат на живо с корифеи на седмото изкуство от цял свят. А и как да не им завиждаш, научавайки че първият ФЕСТ в Белград, проведен преди 41 години под мотото „Храбрият нов свят“, е бил открит с прожекция на филма на Робърт Олтман „Военно-полева болница“ (M.A.S.H), а в програмата му били включени „2001:Космическа одисея” на Стенли Кубрик и най-новите филми на легенди на киното като Ерик Ромер, Луис Бунюел и още много други.
Впоследствие Белградският ФЕСТ укрепва, превръщайки се в най-големия балкански форум на киното, на който се надпреварват да гостуват в разцвета на своите сили не само знаменити кинорежисьори като Фелини, Антониони, Копола, Ангелопулос, Бертолучи, Шльондорф, Кроненбърг, Кешловски, Херцог, Форман, Киаростами, но и звезди като Марчело Мастрояни, Харви Кайтел, Лив Улман, София Лорен, Робърт де Ниро, Катрин Деньов, Хана Шигула и др.
През годините на своето съществуване Белградският фест е бил посетен от над 4 млн. зрители, жадни да видят представените в неговите рамки общо 38100 премиерни заглавия.
Тази вечер прочутият британски актьор Ралф (Рейф) Файнс открива 39-ото издание на фестивала с прожекция на своя филм „Кориолан“ – негов дебют като режисьор, който е сниман в Белград.
Той участва конкурсната програма на завършилия преди няколко дни 61-и Берлински кинофестивал, но не получи награда. Все пак прочетох някои добри отзиви за филма, пренасящ действието на едноименната трагедия на Шекспир в наше време. Всъщност суперлативите за „Кориолан“ са предимно за играта на актьорите и особено на Ванеса Редгрейв – една от най-големите британски актриси.
Филмът не участва в конкурсната програма на Белградския фест, която носи симптоматичното заглавие „Европа извън Европа” и представя само филми, произведени на Балканите плюс Русия и Грузия. Тази година в нея са включени 7 филма.

Председател на международното жури, което ще определи победителя, е известният сръбски кинорежисьор Горан Паскаевич.
В интерес на истината Белградският фест отдавна не е това, което е бил навремето. Нашият София Филм Фест вече го е изпреварил с по-богатата си и разнообразна програма. И все пак, вглеждайки се в списъка на заглавията, които ще бъдат представени в Белград, открих немалко, които би било добре, ако бяха включени и в програмата на нашия фестивал.
Например: „Някъде“ (реж. София Копола), „Carancho“ (реж. Пабло Траперо), „Аз видях дявола“ (реж. Jee-woon Kim), „Карлос“ (реж. Оливие Асаяс), „Дневниците на Мусан“ (реж. Pаcн Jung-bum), „Версията на Барни“ (реж. Ричард Луис) и др.
Иначе и на Белградския ФЕСТ както на предстоящия София Филм Фест се показват подборки от най-добрите филми, участвали в Кан Венеция, Берлин, Торонто и Сънданс, а също и филми, отличени с награди не само на тези фестивали, както и главните кандидати за "Оскар" тази година.
В програмата от документални филми са включени някои от най-значимите заглавия напоследък, като „Автобиографията на Николай Чаушеску“ (реж. Андрей Ужица), „Armadillo“ (реж. Janus Metz), „Inside Job“(реж. Чарлз Фъргюсън) и др., които за съжаление не откривам в документалната програма на София Филм Фест.
Любопитно е, че в Белград ще бъде показан един от най-скандалните филми на Лукино Висконти „Залезът на боговете“, който пък не е включен в панорамата на неговото творчество, която ще бъде представена в София.
Сред акцентите на 39-ия Белградски фест ще бъде ретроспективната програма на знаменития американски режисьор Никълъс Рей, съставена от 5 негови филма.
Източник: Официалният сайт на 39-ия Белградски кинофестивал.

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)