Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ФЕСТИВАЛНОТО ФИЛМОВО ЛЯТО В БЪЛГАРИЯ (2012)


19.07.2012  Текст:  Стефка Цанева

Варна

   

В професионалната филмова гилдия може да се вихрят безброй скандали, включващи скандални интервюта, отворени обвинителни или извинителни писма и безумни спорове и упреци за това кой е направил по-скъп (не)успешен филм, но поне за отвратената публика се очертава едно наистина изпълнено с филмови изживявания лято. В това отношение особено се отличава Варна, която през август ще стане домакин на два от най-известните ни фестивали – ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ и "ВИДЕОХОЛИКА".

 • Стартът на филмовото лято бе даден от традиционните "ФИЛМОВИ НОЩИ ВЪВ ФИЛИПОПОЛИС", които от години се провеждат под открито небе в лятно кино "Орфей" в подножието на Альоша. На фона на всички апокалиптични прогнози за кино индустрията в България, програмата в Пловдив заложи на почти само български филми – „Аве”, „Кецове”, „Миграцията на паламуда”, „Чужденецът”, „Вяра, любов и уиски”, „Love.net”, „Корпус за бързо реагиране”, „Операция Шменти капели” и „Цахес”.
  Разбира се, по-голямата част от тях са развлекателни ленти, които със същата лекота могат да минат и през програмата на някой мултиплекс. Но пък бройката на нови български филми показва, че целият проблем не е в „липсата” на кино индустрия, а чисто и просто в нейното качество. Един аргумент, който съм повтаряла безброй много пъти, но малко хора искат да го чуят: наличието и развитието на една кино индустрия не се изразява само в непрестанно правене на филми, които да отидат в Кан или Венеция, а в производството на два вида продукция – първият е такава, каквато е предназначена за масовата публика, която иска пуканки, смях и може би леко да се просълзи от щастливия край. И именно тази продукция носи пари, с които да се подхранва втория вид – арт киното. Може за пример да се вземе всяка една голяма холивудска компания и статистически да се погледне какво е съотношението между „качествена” и комерсиална продукция. Не може да искаме да почнем с висок старт на Берлинале например след 10-15 годишна пауза.

И докато кинодейците в България се карат и стават за посмешище с псевдо интелектуалните си битки, други събират хора в салоните с плоски сюжети, сносна кинематография и без особени други стремежи освен да предложат едно разтоварващо кино изживяване. В крайна сметка става дума, разбира се, за приоритети, но жалкото в цялата история е, че докато всички гръмко твърдят, че няма кино в България, малкото, които все още го правят и то на високо ниво, потъват в забрава. За нас, публиката, не остава нищо друго освен да затворим очи и уши за цялата глупост, която се случва в кино средите в момента, и да оценим наличната продукция подобаващо, а не според броя нарисувани лаврови клонки на плаката. А жителите и посетителите на Пловдив имат възможност да го направят все още до 23-ти юли в кино „Орфей“.

 • Следващата дата, която всеки любител на киното задължително трябва да си отбележи, е 30-ти юли. Мястото – Варна.
  Морската столица е домакин на петото издание за фестивала за видеоарт и късометражни филми "ВИДЕОХОЛИКА". Тази година организаторите възторжено честват петия си юбилей и повод за празнуване без съмнение има – за кратката си история фестивалът успя да се превърне в едно от най-важните международни събития за видеоарт на Балканите. Както всяка година имаше отворена покана към творци от цял свят, които можеха да изпращат своите творби за състезателната програма. Освен това Видеохолика включва множество събития в градска среда, пърформанси, изложби, уъркшопи и дискусии както за професионалната, така и за любителската публика. Пет години Видеохолика – пет дни видеоарт във Варна.
 • Само седмица по-късно започва друг фестивал за късометражно кино, който още от сега смайва с невероятната си селекция.
  Става дума за "КЪСО СЪЕДИНЕНИЕ", който ще се проведе между 9-ти и 23-ти август в София. Той също като "Видеохолика" чества петата си годишнина. Сред заглавията, които спират дъха, е „За 42 секунди” на Микеле Чивета, който е поканил 42-ма режисьори да заснемат 42-секундни видеа. Сред тях са Дейвид Линч, Лари Кларк, Абел Ферара, Джеймс Франко и др.
  Следващото интересно заглавие е „Звездно късо съединение” на Солве Съндсбо. Пред неговата камера застава истинско холивудско съзвездие, включващо Натали Портман, Майкъл Дъглас, Мат Деймън, Венсан Касел, Тилда Суинтън, Хавиер Бардем, Джеймс Франко и Робърт Дювал.
  Не по-малко впечатляващ е и актьорският състав на „Гняв” на Сали Портър. В него възможност да разкрият пълните си актьорски заложби само и единствено чрез монолози имат Джуди Денч, Стив Бушеми, Джон Легуизамо, Даян Уийст, Еди Изард, Боб Балабан, Лили Коул и Джуд Лоу.
  Освен това ще има селекция от филми  от Баския регион, осигурена с подкрепата на институт Сервантес, както и американска класическа програма под опеката на Американското посолство. Организаторите не са забравили и родните кинодейци и фестивалът ще бъде открит с българска програма от филми от последните две години на 9-ти август в Дома на киното.
 • И това не е всичко от филмовото лято на 2012-та.
  Другото голямо събитие отново е във Варна – поредното издание на фестивала „ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ“. Тази година той ще се проведе за 20-ти път и традиционно ще започне в последния петък на август, 31-ви. Фестивалът е едно от най-важните киносъбития у нас, което всяка година се очаква с нетърпение. Без съмнение е разочароваща липсата на адекватна PR-кампания в онлайн пространството и социалните мрежи, която, между другото, трябва да се води целогодишно, а не само в дните на провеждане. 

Източници: videoholica.orginews.bg

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации