Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПЪРВИ ФЕСТИВАЛ НА ФРЕНСКИЯ ФИЛМ В СОФИЯ


06.10.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

От 6 до 16 октомври в няколко столични киносалона (Дом на киното, Синеплекс, „Люмиер”, “Одеон”), както и във Френския културен институт, ще бъдат показани над 30 нови френски филма, представящи най-доброто от френската кинопродукция във всички жанрове - романтични комедии, екшъни, анимационни и документални филми и др.

Ретроспекцията, посветена на френския режисьор Клод Шаброл, починал през 2010 година, предоставя възможност на нашата публика да открие или преоткрие някои от знаковите филми на прочутия кинематографист.

В продължение на десет дни ще гледаме различни съвременни френски филми с участието на звезди, като Жерар Депардийо („Другият Дюма“), Жан Рено („Безсмъртният“), Летисия Каста („Зад стените“) и др.
Премиерата на филма „Зад стените“, който се радва на голям зрителски успех във Франция, е на 11 октомври в една от залите на Синеплекса.
На 8 октомври, TV 5 MONDE представя предпремиера на телевизионния филм „Сянката на едно ченге”, който ще бъде излъчен по TV 5 MONDE EUROPE на 15 ноември т.г. от 22,00 часа българско време.
Френският институт ще подпомогне субтитрирането на ексклузивната прожекция в Дома на киното. Специално за нея ще пристигне част от екипа на филма: актьори, режисьор, сценарист и изпълнителен подуцент.
Главната роля изпълнява Наталия Дончева, която играе във Франция от дълги години. Тя също ще дойде, за да се срещне с нашата публика и да сподели опита си като актриса във Франция..
В партньорство с Посолството на Швейцария в България и Център Валония-Брюксел в Букурещ, на 14 октомври от 19,30 до 7,00 часа на следващата сутрин ще се проведе една „Нощ на франкофонското кино“. В програмата са включени швейцарски и белгийски филми и училищни късометражни ленти. Нощта ще завърши със закуска, която ще бъде сервирана сутринта на най-издържливите киномани…

Селекцията на филмите, включени в Първия фестивал на френския филм в София, е представителна за съвременната киноиндустрия на Франция и е ориентирана към широката публика. Най-показателен в това отношение е комедийният филм „Жените от шестия етаж“.
За първи път в България ще бъдат представени и документални френски продукции, показани на фестивала в Кан тази година, като „Имало едно време…Портокал с часовников механизъм“, „Ив Сен Лоран – Пиер Берже, луда любов“ и „Модерни млади хора“.
Не са забравени и почитателите на анимационното кино, за които ще бъдат представени 5 анимационни заглавия, сред които се откроявя „Илюзионистът“, номиниран за „Оскар“ миналата година.
Прага, Братислава, Варшава, Атина, Лондон, Будапеща...много са европейските столици, в които се организира Фестивал на френския филм. Сега вече и София се присъединява към тях.
Франция произвежда над 260 филма годишно – голяма част от които са копродукции с различни страни. Именно с цел задълбочаване на сътрудничеството с България в производството и разпространението на филми, на 22 септември в Париж министрите на културата на Франция и България – г-н Фредерик Митеран и г-н Вежди Рашидов подписаха Споразумение за кинематографска копродукция, което актуализира досега действащото от 1971 г.

ПЪРВИ ФЕСТИВАЛ
НА ФРЕНСКИЯ ФИЛМ
В СОФИЯ
(6-16 октомври 2011 г.)


Източник: официалният сайт на Първия френски филм фест в София

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации