Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПРОВАЛИ СЕ ОПИТ ЗА ЛОБИСТКА ПОПРАВКА В ЗАКОНА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ИНВЕСТИЦИИТЕ, ПОДКРЕПЯЩА ЧУЖДОТО ФИЛМОПРОИЗВОДСТВО У НАС


11.02.2013  Текст:  Kastel

БГ ФОРУМ

   

Провали се опитът за прокарване на лобистка поправка в Закона за насърчаване на инвестициите, имаща за цел на практика да обслужи интересите на чуждестранните кинопроизводители у нас. По принцип в подобно насърчаване няма нищо лошо, ако средствата за това са осигурени от други източници, а не от парите за българско кино.
Но Даниела Петрова, председател на комисията по култура, гражданско общество и медии в Народното събрание, която стана инициатор за въпросната поправка в закона за инвестициите, не можа да обясни в парламента откъде ще бъдат осигурени въпросните средства.
В крайна сметка тя изтегли предложения от нея текст, но след като преди това не зачете становищата на Министерството на културата, Националния съвет за кино, Националния филмов център, граждански творчески организации и внесе поправката в Закона за насърчаване на инвестициите за гласуване в парламента след ветото на президента Росен Плевнелиев.
Ако тази поправка бе минала, заяви пред радио „Хоризонт“ Диана Андреева, директор на Обсерватория по икономика на културата, щеше да бъде нанесен безпрецедентен удар срещу нашата киноиндустрия и като цяло срещу българската култура.
Въпиюща е наглостта на подобни опити за прокарване на лобистки поправки в закона за насърчаване на инвестициите, защото се правят в момент, в който държавата не може да осигури дължимите съгласно чл. 17 от Закона за филмовата индустрия средства за подпомагане производството на български филми. С четири и половина милиона лева са по-малко парите, които Министерството на културата е привело на Националния филмов център за 2013 г. И въпреки това високопоставени представители на държавното управление пробваха да осигурят законов начин за стимулиране производството на чуждестранни филми у нас за сметка на средствата за българско кино. Слава богу, че този опит се провали, благодарение на енергичните протести на опозицията и на редица граждански творчески организации.

 Коментари (0)