Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПРЕЗ 2010-а СЕ ПРОСТИХМЕ С МНОГО ЛЕГЕНДИ НА КИНОТО


31.12.2010  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

В края на всяка година си спомняме не само хубавите, но и тъжните мигове, които сме преживели през нея. А през 2010-а те никак не бяха малко, защото се разделихме с твърде много от екранните си любимци.

ЕРИК РОМЕР
На 11 януари на 89-годишна възраст в Париж почина прочутият кинорежисьор Ерик Ромер, който бе сред най-изявените представители на френската Нова вълна. Неговото истинско име е Жан-Мари Морис Шерер, но псевдонима си измисля в чест на любимия си режисьор Ерик фон Щрохайм и на английския романист Сакс Ромер. За половин век работа в киното Ерик Ромер засне 24 пълнометражни филма, от които най-известна е поредицата „Приказки за четирите сезона”. От 1957г. до 1963 ръководи прочутото киносписание „Cahiers du Cinema”. (повече за Eрик Ромер може да прочетете в рубриката "Портрети".

ВЛАДИМИР МОТИЛ

На 21 февруари на 82-годишна възраст почина кинорежисьорът Владимир Мотил —създател на „Бялото слънце на пустинята” – един от най-хубавите руски филми.
Владимир Мотил е заснел общо десет филма – последният от които – „Багровый цвет снегопада” – през 2007г.

ДЕНИС ХОПЪР

На 29 май на 74-годишна възраст ни напусна Денис Хопър – прославеният режисьор на „Волният ездач” и изпълнител на незабравими роли в култови филми, като „Синьо кадифе” на Дейвид Линч, „Американският приятел” на Вим Вендерс, „Апокалипсис сега” на Франсис Копола, „Уикендът на Остерман” на Сам Пекинпа, „Истински романс” на Тони Скот и др. (Повече за Денис Хопър четете в рубриката "Портрети")
 

АЛЕН КОРНО

На 30 август си отиде от този свят на 67 години френският режисьор Ален Корно, познат у нас с криминалните си трилъри, като „Питон 357” (1976), „Избор на оръжие” (1981) и др., но сред най-известните му филми са „Форт Саган” (1984) и „Всичките утрини на света” (Tous les matins du monde, 1991) - и двата с участието на Жерар Депардийо.
 

КЛОД ШАБРОЛ
На 12 септември в Париж умря на 80-годишна възраст Клод Шаброл, един от най-известните кинорежисьори на Франция, който също е смятан за един от основателите на „Новата вълна” във френското кино от края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век. През своята забележителна кариера той създаде 71 филма и телевизионни продукции, а последният „Белами” с Жерар Депардийо в главната роля, излезе на екран миналата година. (Още за Клод Шаброл може да прочетете в рубриката "Портрети")
 


АРТЪР ПЕН

На 28 септември почина на 88-годишна възраст режисьорът Артър Пен, известен най-вече като създател на култовия филм „Бони и Клайд”, но също и на „Преследване”с Марлон Брандо, „Малък голям човек” с Дъстин Хофман и др.
(Още за Артър Пен в рубриката "Портрети").

ТОНИ КЪРТИС
На 29 септември го последва в отвъдното и Тони Къртис, който беше на 85 години. Той се е снимал в много филми и под режисурата на различни големи режисьори, но ще остане в историята преди всичко с ролята си от чудесната комедия на Били Уайлдър „Някои го предпочитат горещо” (1959). В нея той е не по-малко великолепен от своя партньор в женски дрехи Джак Лемън. Другият филм с негово участие, който нашите зрители вероятно помнят е „Спартак” (1960) на Стенли Кубрик. (Още за Тони Къртис в рубриката "Портрети").

ДЖИЛ КЛЕЙБЪРГ
На 5 ноември си отиде на 66 години холивудската и бродуейска актриса Джил Клейбърг, която имаше много великолепни превъплъщения, но особено се откроявят изпълненията й в „Неомъжена жена” на Пол Мазурски и „Starting Over” (1979) на Алън Пакула, за които е номинирана за „Оскар”.
Тя е позната у нас с ролята си в сериала "Али МакБийл", където играе майката на ексцентричната адвокатка.

ДИНО ДЕ ЛАУРЕНТИС

На 11 ноември почина на 91 години Дино Де Лаурентис, записал името си в историята на киното като продуцент на велики филми като „Пътят” (La strada), за който е отличен с „Оскар” през 1957), „Нощите на Кабирия”, „Серпико” „Трите дни на кондора” и много други.
През 2001 г. получава наградата за цялостен принос в киното - "Ървинг Талбърг", по-известна като „почетен „Оскар”, а две години по-късно бе удостоен със „Златен лъв” на фестивала във Венеция за особени заслуги в областта на киното.

ЪРВИН КЪРШНЪР
На 27 ноември почина на 87-годишна възраст Ървин Кършнър - режисьорът на може би най-добрата серия от „Междузвездни войни” – „Империята отвръща на удара”. Кършнър ще бъде запомнен и с неофициалния Бонд филм „Никога не казвай никога”, в който Шон Конъри прави завръщане към най-популярната си роля.
 

ЛЕСЛИ НИЛСЕН
На 28 ноември го последва и неговият сънародник Лесли Нилсен, който бе на 84 години. Всички сме се превивали от смях на пародийните филми с негово участие от трилогията „Голо оръжие“ (1988, 1991 и 1994 г). Не по-малко успешна кариера имаше и в телевизията. На два пъти бе номиниран за наградата „Еми“ - за роли в сериалите „Полицейски отряд“ и „Ден след ден“.

МАРИО МОНИЧЕЛИ
На 29 ноември се самоуби знаменитият италиански режисьор Марио Моничели. Създателят на шедьоври, като „Армията на Бранкалеоне”, „Приятели мои”, „Искаме полковниците”, бе на 95 години. През своята дълга кариера е заснел общо 68 филма, в които изпълниха някои от най-добрите си роли велики актьори като Тото, Алберто Сорди, Марчело Мастрояни, Виторио Гасман, Филип Ноаре, София Лорен, Моника Вити и др.
(Още за Марио Моничели може да прочетете в рубриката "Портрети").

АНДРЕЙ БАТАШОВ
На 29 ноември На 45 - годишна възраст почина големият български актьор Андрей Баташов, който игра повече от 700 пъти в хитовия моноспектакълът „Секс, наркотици и рокендрол” по Ерик Богожян на сцената на Театър 199 в София.
Ръководството на този столичен театър заслужава поздравления, че даде възможност на големия актьор да създаде трилогия по пиесите на Ерик Богожян „Секс, наркотици и рокендрол”, „С глава в стената” и „На живо”. За нея той спечели и наградата за най-добър млад актьор "Иван Димов". (Още за Андрей Баташов).

БЛЕЙК ЕДУАРДС
На 15 декември почина на 88-годишна възраст американският режисьор и сценарист Блейк Едуардс (Blake Edwards) – създател на комедийни хитове като „Закуска вТифани” с Одри Хепбърн и „Розовата пантера” и „Партито” с Питър Селърс.
(Още за Блейк Едуардс четете в рубриката "Портрети").
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)