Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА „ЗЛАТНА ПАЛМА“ ТАЗИ ГОДИНА


28.04.2015  Текст:  Kastel

68 кинофестивал в Кан

   

Вече е известен окончателният списък на филмите, включени в основната конкурсна програма на предстоящия 68 кинофестивал в Кан, който ще се проведе от 13 до 24 май.
Тази година претендентите за „Златна палма“, която е най-престижното фестивално киноотличие в света, са 19 режисьори, участващи в надпреварата с филми от следните държави:

ФРАНЦИЯ
ЖАК ОДИАР
(Jacques AUDIARD) - DHEEPAN
СТЕФАН БРИЗЕ
(Stéphane BRIZÉ) - LA LOI DU MARCHÉ (THE MEASURE OF A MAN)
ВАЛЕРИ ДОНЗЕЛИ
(Valérie DONZELLI) - MARGUERITE ET JULIEN“ 
ГИЙОМ НИКЛУ
(Guillaume NICLOUX) - VALLEY OF LOVE
МАЙВЕН
(MAÏWENN) - „MON ROI

САЩ
МИШЕЛ ФРАНКО
(Michel FRANCO) - „CHRONIC
ГЮС ВАН САНТ
(Gus VAN SANT) - THE SEA OF TREES
ДЕНИ ВИЛНЬОВ
(Denis VILLENEUVE) - SICARIO

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ/САЩ
ТОД ХЕЙНС
(Todd HAYNES) - CAROL

КИТАЙ/ФРАНЦИЯ
ДЗЯ ДЖАНКЪ
(JIA Zhang-Ke) - SHAN HE GU REN (MOUNTAINS MAY DEPART)

ЯПОНИЯ
ХИРОКАДЗУ КОРЕЕДА
(KORE-EDA Hirokazu) - „UMIMACHI DIARY“ (OUR LITTLE SISTER)

ТАЙВАН
ХОУ СЯО-СЕН
(HOU Hsiao Hsien) - NIE YINNIANG (THE ASSASSIN)

ИТАЛИЯ/ШВЕЙЦАРИЯ/ВЕЛИКОБРИТАНИЯ/ФРАНЦИЯ
ПАОЛО СОРЕНТИНО
(Paolo SORRENTINO) - YOUTH

ИТАЛИЯ/ФРАНЦИЯ/ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
МАТЕО ГАРОНЕ
(Matteo GARRONE) - „IL RACCONTO DEI RACCONTI“ (TALE OF TALES)

ИТАЛИЯ/ФРАНЦИЯ
НАНИ МОРЕТИ
(Nanni MORETTI) - „MIA MADRE

УНГАРИЯ 
ЛАСЛО НЕМЕШ
(László NEMES ) - SAUL FIA (SON OF SAUL)

ГЪРЦИЯ/ВЕЛИКОБРИТАНИЯ/ИРЛАНДИЯ/ХОЛАНДИЯ/ФРАНЦИЯ
ЙОРГОС ЛАНТИМОС
(Yorgos LANTHIMOS) - THE LOBSTER

НОРВЕГИЯ/ФРАНЦИЯ/ДАНИЯ/САЩ
ЙОАКИМ ТРИЕР
(Joachim TRIER) - LOUDER THAN BOMBS

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ/ФРАНЦИЯ/САЩ
ДЖЪСТИН КЪРЗЕЛ
(Justin KURZEL) - MACBETH

При по-внимателно вглеждане в тазгодишната главна селекция на фестивала се открояват няколко важни неща, според мен:

  • Доминация на Франция. Страната-домакин е представена в основната конкурсна програма с 5 филма и има участие като копродуцент в още 7 заглавия.
  • Сравнително малко предишни носители на „Златна палма“. Само двама кинорежисьори от 19-те претенденти за престижното отличие вече са били удостоявани с него. Единият е италианецът НАНИ МОРЕТИ, който е бил победител в Кан през 2001 г. с филма си „Стаята на сина“ (La stanza del figlio) и сега участва за седми път в основния конкурс. Другият е американецът ГЮС ВАН САНТ, който е спечелил престижното отличие през 2003 г. с филма си „Слон“ (Elephant), когато получава и наградата за най-добър режисьор. Това е неговото четвърто участие в основната конкурсна програма на фестивала.
  • Силно азиатско присъствие, олицетворено от трима прочути майстори на киното от този континент. Тайванският режисьор ХОУ СЯО-СЕН за седми път претендира за „Златна палма“, като досега е бил отличаван с Награда на журито (Jury Prize) за филма си „Кукловод“ (Xi meng ren sheng) през 1993 г. Китаецът ДЗЯ ДЖАНКЪ, който участва за четвърти път в главния конкурс, спечели при последната си поява в Кан през 2013 г. Награда за сценарий (Best Screenplay) с филма си „Докосване до греха“ (Tian zhu ding). Японецът ХИРОКАДЗУ КОРЕЕДА също е претендент за четвърти път за „Златна палма“, а от предишните си участия е спечелил Награда на журито (Jury Prize) през 2013г. с филма си „Какъвто бащата, такъв и синът“ (Soshite chichi ni naru).
  • Силно италианско присъствие, олицетворено не само от НАНИ МОРЕТИ, но и от
    ПАОЛО СОРЕНТИНО, участващ за шести път в главния конкурс и спечелил Награда на журито (Jury Prize) през 2008 г. с филма си за Джулио Андреоти „Il divo: La spettacolare vita di Giulio Andreotti“ и МАТЕО ГАРОНЕ, претендиращ за „Златна палма“ за трети път, като при предишните си участия е спечелил на два пъти Голямата награда на журито (Grand Prize of the Jury) с филмите си „Гомор“ (2008) и „Реалност“ (2012).
  • Само двама французи са сред фаворитите, въпреки значителното френско присъствие в селекцията. ЖАК ОДИАР е печелил Голямата награда на журито (Grand Prize of the Jury) с филма си „Пророк“ през 2012 г. и сега участва за четвърти път в основната конкурсна програма. МАЙВЕН е за втори път в основния конкурс, след като през 2011-а спечели наградата на журито (Jury Prize) с филма си „Полиция“ (Polisse).
  • САЩ имат само един фаворит. Това е ГЮС ВАН САНТ, получил вече „Златна палма“ през 2003 г. за филма „Слон“. Двама от другите трима режисьори, участващи с американски филми в конкурса, всъщност са чужденци. Мексиканецът Мишел Франко попада за първи път сред претендентите за "Златна палма", макар че това е третото му участие в Кан и от предишните две има награда като победител в програмата „Особен поглед“ през 2012 г. с филма си „Después de Lucía“. Дени Вилньов, който е френскоезичен канадец от Квебек, за първи път попада в главния конкурс, но е участвал в късометражната програма на фестивала в Кан през 2008 с филма си „Следващ етаж“ (Next Floor) и е отличен с наградата на Канал плюс (Canal+ Award). Четвъртият представител на САЩ в главния конкурс е Тод Хейнс, който участва в надпреварата за най-голямото отличие за втори път в своята кариера.
  • 8 режисьори се съревновават за първи път за "Златна палма" в своята кариера, като трима от тях (унгарецът Ласло Немеш и французите Гийом Никлу и Стефан Бризе) се  появяват за първи път в Кан. Всеки от останалите петима вече е участвал в други програми на прочутия фестивал. Гъркът Йоргос Лантимос, например, спечели през 2009 г. наградата в програмата „Особен поглед“ (Un Certain Regard Award) с филма си „Кучешки зъб“ (Kynodontas), датчанинът Йоаким Триер участва през 2011 г. в селекцията на „Особен поглед“ с филма „Oсло, 31 август“. Австралиецът Джъстин Кързел бе представен в „Седмицата на критиката“ през 2011 г. със „Снежен град“ (Snowtown) и получи FIPRESCI Prize - Special Mention. Канадецът Дени Вилньов участва в късометражния конкурс през 2008 г. със „Следващ етаж“ (Next Floor), а французойката Валери Донзели се представи в една от паралелните секции на Кан през 2011 г. с „Войната е обявена“ (La guerre est déclarée).
  • В основната конкурсна програма липсват филми от Африка, Южна Америка и Източна Европа. Сред претендентите за "Златна палма" не са намерили място представители на силни в кинематографично отношение държави като Русия, Румъния, Полша, Аржентина, Южна Корея, Иран, Турция и др. За България няма какво да говорим, след като нямаме наш филм в главния конкурс вече от 41 години. Последното ни участие в него е било през 1974-а и може би не случайно се казва "Последната дума" - филм на Бинка Желязкова!    

* * * 

Честта да открие 68-ото издание на фестивала в Кан се е паднала на френския филм
"С ВИСОКО ВДИГНАТА ГЛАВА" (LA TÊTE HAUTE) на режисьорката Еманюел Берко (Emmanuelle Bercot). Той ще бъде прожектиран на 13 май в Grand Théâtre Lumière на Фестивалния дворец (Palais des Festivals) и това ще бъде световната предпремиера на филма, чиито права за разпространение вече се продадени в много страни по света, според информацията в официалния сайт на престижния кинофорум. В актьорския му състав се открояват имената на звезди на френското кино, като Катрин Деньов, Беноа Мажимел и Сара Форестие и 17-годишният Род Парадо (Rod Paradot), който се превъплъщава в образа на главния герой. Филмът проследява живота му от времето, когато е едва шестгодишен до навършването на пълнолетие... 
„Този филм може би ще се стори необичаен, според критериите, прилагани към заглавието, което открива фестивала в Кан”, - заяви неговият директор Тиери Фремо (Thierry Frémaux) на пресконференция след обявяването на конкурсната програма. „Със своя избор ние изразихме желанието си да започнем това издание с различно кино, със силна и вълнуваща картина. Филмът на Еманюел Берко красноречиво разказва за противоречията в съвременното общество. Той продължава традицията на съвременното кино, като разголва смело остри социални въпроси. Подобни теми са универсални, разбираеми във всяка страна и затова такъв филм ще бъде напълно подходящ за публиката от цял свят, която се събира в Кан” - допълни Фремо.
Фестивалът в Кан ще се проведе от 13 до 24 май. Председатели на журито, което ще отредели тазгодишния носител на "Златна палма" са знаменитите американски режисьори Джоел и Итън Коен, които ще  работят съвместно със Софи Марсо, Джейк Джиленхол, Роси де Палма, Сиена Милър, Гилермо дел Торо, Рокиа Траоре и Ксавие Долан. Водещ на церемонията по откриването ще бъде известният френски актьор Ламбер Уилсън. И не на последно място е добре да се знае, че 68-ото издание на фестивала е посветено на великата шведска актриса Ингрид Бергман и не случайно именно нейното лице е на официалния фестивален постер. 
Източник: официалният сайт на 68-ия кинофестивал в Кан
Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)