Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ С БАНДЕРАС ОТКРИ СЕДМИЦАТА НА ИСПАНСКОТО И ИБЕРОАМЕРИКАНСКОТО КИНО


12.06.2013  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Пресконференция с Антонио Бандерас откри снощи 20-ото издание на традиционната Седмица на испанското и ибероамериканското кино, което ще се проведе в София от 12 до 16 юни. Срещата с прочутия актьор и режисьор се състоя в зала „Мати“ на НДК, където испанецът само преди няколко дни участва в сцени от апокалиптичната фантастика „Autómata", снимана в „Ню Бояна филм“ от неговия сънародник Габе Ибанес (Gabe Ibáñez). Бандерас, който е съпродуцент на този филм, остави отпечатък от дясната си ръка за бъдещата Зала на славата в НДК.
По време на пресконференцията той сподели, че в края на годината започва работа върху третия си режисьорски проект, който е посветен на миньорите, прекарали 70 дни под земята след силното земетресение в Чили през през 2010 г. Както е известно, от няколко години Бандерас съчетава актьорската си кариера с тази на режисьор. Досега е заснел два филма в това си качество: „Луди в Алабама" (Crazy in Alabama, 1999) и „Летен дъжд“ (El camino de los ingleses, 2006). Той потвърди информацията, че му предстои скоро да се превъплъти в Пабло Пикасо в кинотворба за гениалния художник, озаглавена „33 дни“ (33 días). Бандерас уточни, че това няма да бъде типичен биографичен филм, защото ще се фокусира само върху кратък период от живота му през 1937 година, когато Пикасо рисува прочутата си картина „Герника“.  
С режисурата на „33 дни“ ще се заеме знаменитият испански режисьор Карлос Саура, създател на щедьоври като „Братовчедката Анхелика“, „Да отгледаш гарвани“, „Мама стана на 100“, „Бързо, бързо“, „Кармен“ и др. Той също е специален гост на София по време на Седмицата на испанското и ибероамериканското кино. В петък (14 юни) ще бъде удостоен с почетната степен Doctor Honoris Causa на НАТФИЗ „Кр. Сарафов”.
Тази вечер от 19 часа в кино „Люмиер“ ще бъде представен първият филм от Седмицата на испанското и ибероамериканското кино. Това е трилърът „Тялото“ (El cuerpo) на Ориол Пауло, номиниран миналата година за испанската кинонаграда „Гоя“ в категорията най-добър нов режисьор (Mejor Director Novel).
Фестивалът се провежда по инициатива на посолството на Испания със съдействието на посолствата на Аржентина, Куба, Венецуела, Чили, Еквадор и Колумбия, както и на отдела по образователните въпроси и институт Сервантес. Ще бъдат показани общо 15 ибероамерикански и испански филма – повечето от които са снабдени със субтитри на български или на английски език.
Входът за прожекциите в кино Люмиер“ ще бъде свободен.
Пълната програма може да видите тук.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации