Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПРЕИМЕНУВАХА КЪСОМЕТРАЖНИЯ ФИЛМ "БОТЕВ Е ИДИОТ“ НА „В ЧАС С БОТЕВ“


02.03.2013  Текст:  Kastel

17 София Филм Фест

   

От публикация във в. „Дневник“ научаваме, че провокиралият разпалени дискусии заради заглавието си късометражен български филм "Ботев е идиот" е преименуван и вече ще се разпространява като "В час с Ботев", за да се избегнат по-нататъшни спекулации по темата. 
Заглавието беше остро критикувано в социалните мрежи от националисти и футболни фенове на пловдивския "Ботев", като някои мнения дори преминаха в заплахи за саморазправа и смърт. Това наложи отмяна на премиерата на филма на младия режисьор Деян Барарев в Пловдив, а опитите на екипа да установи комуникация със засегнатите се увенчаха с неуспех. Очаква се към края на март представянето му в Пловдив най-сетне да стане факт.
"Казусът "Ботев е идиот" го считаме вече за приключен", пише Габриела Василева от "Кинематограф.БГ" в съобщение до медиите. "Тъй като ситуацията започна да се нагорещява още повече, заради шепа хора, които правят изказвания неподготвени и си позволяват да заплашват мен и екипа на kinematograf.bg, както и създателите на филма, режисьора взе крайното решение да смени името на филма от "Ботев е идиот" на "В час с Ботев", както и да бъде пуснат онлайн за 24 часа, за да се убедят всички, че филмът не осквернява Христо Ботев и да не се поддават на манипулативните статии в някой сайтове."
Вече като "В час с Ботев" българският филм, взел награда в Босна и Херцеговина, ще бъде представен и на започващия от 7 март 17-ти "София филм фест". Сюжетът му всъщност не е директно свързан с личността и дейността на Ботев. Той разказва за гимназиален ученик, който в час по литература навлича гнева на преподавателката си, тъй като е написал есе с едноименното заглавие. Създателите на филма искат да насочат вниманието към проблемите на българското образование и комуникацията между учителите и учениците.
"Измеренията, които засяга ученикът в изказването си и обвързаността им с българската действителност издигат филма от нивото на изцяло художествената фикция. Днес този филм практически е игрален. Един ден историята ще го превърне в документален.", се казва в представянето на продукцията в Кинематограф. БГ.
Източник: dnevnik.bgКоментари (1)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)