Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПРЕДИ ГОДИНА ПОЧИНА ЕРИК РОМЕР


11.01.2011  Текст:  Kastel

Френската Нова Вълна

   

Навърши се точно една година от смъртта на Ерик Ромер, който бе сред най-изявените представители на френската Нова вълна. Той почина на 89-годишна възраст в Париж.
Неговото истинско име е Жан-Мари Морис Шерер, но псевдонима си измисля в чест на любимия си режисьор Ерик фон Щрохайм и на английския романист Сакс Ромер.
Преди да се заеме с кинорежисура той работи цели 8 години като преподавател по литература.
За половин век работа в киното Ерик Ромер заснема 24 пълнометражни филма, сред които най-известна е поредицата „Приказки за четирите сезона”, получила световно признание.
В началото на 50-те години на миналия век снима късометражни филми, но става по-известен като кинокритик.
През 1950г. заедно с Жан-Люк Годар и Жак Ривет основава просъществувалото няколко месеца издание за кино „La Gazette du Cinema”.
През 1957г. е назначен за главен редактор на влиятелното в киносредите списание „Cahiers du Cinema” и остава на този пост до 1963г.
Именно чрез своите критически статии и ранни филми от началото на 60-те години Ромер се налага като един от основателите на Новата вълна във френското кино.
Това го признава дори Годар, който казва в едно интервю, че идеята си за кино е развил заедно с Жак Ривет, Ерик Ромер и Франсоа Трюфо на прожекциите в парижката филмотека на Анри Ланглоа.
Повече за Ерик Ромер може да прочетете в рубриката „Портрети“.
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)