Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПОСЛЕДНО СБОГОМ!


12.12.2011  Текст:  Мирела Василева

Велко Кънев

   

Отиде си големият актьор Велко Кънев. Той почина вчера (11 декември 2011 г.) след тежко и продължително боледуване. От няколко години страдаше от рак на гласните струни.

Велко Кънев е роден на 31 юли 1948 г. в град Елхово. Започва следването си във Великотърновкия университет, но Апостол Карамитев решава да го вземе в класа си във ВИТИЗ. Завършва академията през 1973 г. Първо играе три години на сцената на Сливенския театър, следват три сезона в Сатиричния и след 1978 г. е в трупата на Народния театър, където минава по-голямата част от театралната му кариера. По-известните му роли на сцената са: Силва в “По-големият син” от Александър Вампилов, Маркизът в “Мирандолина” от Карло Голдони - ДТ Сливен; Матей Нищото в “Опит за летене” от Йордан Радичков, Чушкаров в “Двубой” от Иван Вазов, Сганарел в “Дон Жуан” от Молиер, Анастасий в “Сън” от Иван Радоев, Кралят в “Образ и подобие” от Й. Радичков, Остап Бендер във “Великият комбинатор” по И. Илф и Е. Петров, Иван Селямзсъзът в “Чичовци” от И. Вазов, поп Кръстьо във “Великденско вино” от Константин Илиев, Оберон в “Сън в лятна нощ” от Шекспир, Газ в “Кухненският асансьор” от Харолд Пинтър, Паскуале Лояконо в “Призраци” в Неапол от Едуардо де Филипо.
Режисьор е на спектакъла „Дядо Коледа е боклук“ от Ж. Баласко. По случай шестдесетия си рожден ден прави моноспектакъла “Дванадесет разгневени монолога” с монолози от любимите си роли в театъра, а на следващата година играе в моноспектакъла по текстове на Жан - Пиер Допан “Даскал” под режисурата на Борислав Чакринов. Това е и последната роля на актьора.
Повечето българи обаче ше го запомнят с незабравимите му роли на екрана във филми, като “Време разделно”, “Да обичаш на инат”, “Мъжки времена”, “Хан Аспарух”, “Оркестър без име” и др.
През 1983г. (след филма “Оркестър без име”) заедно с Георги Мамалев, Павел Поппандов И Катерина Евро създават естрадната група клуб НЛО, която скоро прераства в хумористично предаване по БНТ, излъчвано през периода 1996–2004г. Към тях се присъединяват Мария Сапунджиева и Антон Радичев.
През 2008 г. Велко Кънев е поканен в хумористичното предаване „Царете на комедията“.
Вечна му памет.
Източници: Уикипедия БългарияMovie.pop.bgInfomreja.bgBlitz.bgКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)