Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПОСЛЕДНО СБОГОМ НА ВАЛЕРИ ПЕТРОВ!


27.08.2014  Текст:  Kastel

кончина

   

На 94-годишна възраст почина големият български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров. Той беше приет в петък във Военномедицинска академия в столицата в тежко състояние след прекаран инсулт.

Валери Петров е известен не само като поет, той е и блестящ драматург, сценарист на десетки български филми, някои от които ще останат завинаги в златния фонд на българското кино. Например: „На малкия остров“ (1958), „Слънцето и сянката“ (1962), „Васката“ (1965), „Рицар без броня“ (1966), „Един снимачен ден“ (1969), „Откъде се знаем?“ (1975), „С любов и нежност“ (1978), „Йо-хо-хо“ (1981), „Разходки с ангела“ (1990), „Всичко от нула“ (1996) и др.
Валери Петров (псевдоним на Валери Нисим Меворах) е роден е на 22 април 1920 г. в София. Баща му - д-р Нисим Меворах е виден адвокат, обществен деятел и дипломат, автор на книга за Яворов. Майка му - Мария Петрова, е преподавателка по френски език в една от столичните гимназии.
Превеждал е от английски, руски и италиански. Той е известен с преводите си на Уилям Шекспир. Петров е академик на БАН от 2003 година, вписан е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради "Пет приказки", номиниран е за Нобелова награда.

Малцина знаят, че през 1944 г. Валери Петров се дипломира като лекар и известно време практикува професията. Работил е и в радио "София", но писането е неговата страст. Още на 15 години Валери Петров издава първата си самостоятелна книжка - поемата "Птици към север", припомня БНР.

Носител е на литературната награда на Министерството на просветата за 1987 г., на наградата "Христо Г. Данов" за цялостен творчески принос (2006) и на държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" (2007).

През последните години Валери Петров получи доста признания - Яворовата награда, международната Ботева награда за поезия, отличие за 100-годишнината на българското кино, театрална награда „Аскеер" за цялостно творчество, научното звание академик.
Миналата година големият българин стана лауреат на наградата на Европейския парламент - „Европейски гражданин на 2013“ заради изключителния му принос към нашата култура и разбирателството между нациите.

Поклон пред паметта му!

 Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание