Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПОСЛЕДНО СБОГОМ НА ВАЛЕРИ ПЕТРОВ!


27.08.2014  Текст:  Kastel

БГ ФОРУМ

   

На 94-годишна възраст почина големият български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров. Той беше приет в петък във Военномедицинска академия в столицата в тежко състояние след прекаран инсулт.

Валери Петров е известен не само като поет, той е и блестящ драматург, сценарист на десетки български филми, някои от които ще останат завинаги в златния фонд на българското кино. Например: „На малкия остров“ (1958), „Слънцето и сянката“ (1962), „Васката“ (1965), „Рицар без броня“ (1966), „Един снимачен ден“ (1969), „Откъде се знаем?“ (1975), „С любов и нежност“ (1978), „Йо-хо-хо“ (1981), „Разходки с ангела“ (1990), „Всичко от нула“ (1996) и др.
Валери Петров (псевдоним на Валери Нисим Меворах) е роден е на 22 април 1920 г. в София. Баща му - д-р Нисим Меворах е виден адвокат, обществен деятел и дипломат, автор на книга за Яворов. Майка му - Мария Петрова, е преподавателка по френски език в една от столичните гимназии.
Превеждал е от английски, руски и италиански. Той е известен с преводите си на Уилям Шекспир. Петров е академик на БАН от 2003 година, вписан е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради "Пет приказки", номиниран е за Нобелова награда.

Малцина знаят, че през 1944 г. Валери Петров се дипломира като лекар и известно време практикува професията. Работил е и в радио "София", но писането е неговата страст. Още на 15 години Валери Петров издава първата си самостоятелна книжка - поемата "Птици към север", припомня БНР.

Носител е на литературната награда на Министерството на просветата за 1987 г., на наградата "Христо Г. Данов" за цялостен творчески принос (2006) и на държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" (2007).

През последните години Валери Петров получи доста признания - Яворовата награда, международната Ботева награда за поезия, отличие за 100-годишнината на българското кино, театрална награда „Аскеер" за цялостно творчество, научното звание академик.
Миналата година големият българин стана лауреат на наградата на Европейския парламент - „Европейски гражданин на 2013“ заради изключителния му принос към нашата култура и разбирателството между нациите.

Поклон пред паметта му!

 Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)