Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПОСЛЕДНО СБОГОМ НА БИНКА ЖЕЛЯЗКОВА


02.08.2011  Текст:  Kastel

Бинка Желязкова

   

Простихме се с Бинка Желязкова – една от най-забележителните личности в българското кино, първата жена-режисьор, която въпреки че работи във време, в което бе трудно да не правиш компромиси, остави филми, които са пример на нравствена чистота и гражданска доблест.

Бинка Желязкова почина на 31 юли на 88-годишна възраст. Родена е на 15 юли 1923 г. в Свиленград. Завършва театрална режисура във Висшия институт за театрално изкуство в София през 1951 г. и започва работа като асистент-режисьор във филмова студия "Бояна". В края на 50-те години на миналия век Бинка Желязкова е една от малкото жени-режисьорки в света, които снимат игрално кино. Падна ѝ се да работи в периода, в който господстващ бе т.нар. „социалистически реализъм” в българското изкуство, наложил задължителното присъствие на положителните герои и нормативната естетика на безконфликтността.
Филмите на Бинка Желязкова обаче нерядко се разминават с догматичните изисквания, поради което предизвикват грубата намеса на цензурата. Четири от общо 7-те ѝ игрални творби са спрени от цензурата и виждат бял свят години след създаването си.
Въпреки антифашистката им младост (нейният съпруг Христо Ганев е бил и в партизански отряд) още първият им съвместен филм "Животът си тече тихо..." е забранен и никой не успява да го види чак до 1988 г. Само 13 години след 9 септември 1944 г. тя поставя остро въпроса за морала на някогашните младежи - идеалисти, превърнали се в ламтящи за власт бюрократи. Изобразяването на бивши партизани, като хора, използващи властта за лично облагодетелстване, е причина първият "партизански" филм на социалистическата българска кинематография да бъде забранен от партийно-държавното ръководство за цели 31 години.
Четири години след този "фалстарт" Желязкова и Ганев получават правото да снимат отново и по екраните излиза "А бяхме млади" (1961), който им носи международно признание (Златна награда от кинофестивала в Москва). Но и това е горчив разказ - този път за недоверието, разяждащо нелегалните комунистически структури в годините на Втората световна война.
Забранен моментално след премиерата му  е и "Привързаният балон" (1967) - притча по сценарий на Йордан Радичков с участието на Георги Калоянчев, Григор Вачков, Георги Георгиев-Гец, Иван Братанов, Константин Кисимов, Петър Слабаков и др.
По същото време Христо Ганев е изключен от БКП, заради отказа му (заедно с писателите Валери Петров, Гочо Гочев и Марко Ганчев) да заклейми книгите на Александър Солженицин, което служи като повод за поставяне на нови ограничения пред работата и на двамата. 
Повечето от филмите си Бинка Желязкова снима по сценарии на своя съпруг – големият български драматург Христо Ганев. Въпреки трудната им съдба, много от тези творби са отличени със заслужени награди - предимно в чужбина.
По време на 40-годишната си кариера режисьорката, наричана "непослушното момиче на българското кино", преживява разочарованието си от комунизма, грубостта на тоталитарната цензура, драмата на спрените си филми и меланхолията от дългите периоди на мълчание.
                                                                           Филмография:

Животът си тече тихо…“ (1957);

А бяхме млади“ (1961) - „Златен медал“ на МКФ в Москва през 1961; Награда на кинофестивала в Картахена, Колумбия, 1964;

Привързаният балон“ (1967);

Последната дума“ (1974). Филмът участва на фестивала в Кан през 1975 г., където предизвика не само изключителен интерес, но и много висока оценка, но единствено намесата на съветския представител му попречва да се нареди сред призьорите на авторитетния световен кинофорум, Наградата „Фемина“ на реж. Бинка Желязкова на международния кинофестивал в Брюксел през 1976 г.;

Басейнът“ (1977) - сребърен медал от международния кинофестивал в Москва през 1977г.;

Голямото нощно къпане“ (1980), представен на кинофестивала в Кан 1980;

Лице и опако“ (1982) - документален. Вълнуващо документално есе за престъплението и наказанието, заснето сред стените на женския затвор в Сливен.

Нани-на“ (1982) - документален;

Нощем по покривите“ (1988) - награда „Златна ракла“ през 1988 г.

* * *

Бинка Желязкова е сред малкото български режисьори по онова време, които са обиколили с филмите си целия свят.  Участва в най-големите международни кинофестивали – Кан, Москва, Монреал, Берлин, Брюксел, Картахена, Карлови Вари. Но докато в чужбина получава заслужени оценки за своето творчество и печели награди, у нас отношението към нея невинаги е благосклонно. Награждаването й с ордени по-често е съпроводено със спиране на филмите й, забрана за работа, уволняване от киностудията, продължително мълчание…
През 2007 г. тя и съпругът й са удостоени с награда за изключителен принос към българското кино и култура. Но Бинка Желязкова вече страда от болестта на Алцхаймер и Христо Ганев получава отличието в залата на театъра на Българската армия, където навремето е бил знаменитият киносалон „Роял“. През цялото време на нейното боледуване той е непрекъснато до нея – в това най-тежко изпитание на техния и творчески, и личен живот, изпълнен с любов, чест и достойнство. Тяхна дъщеря е една от малкото жени - оператори у нас - Светла Ганева, а техен зет е големият български режисьор - аниматор Анри Кулев.
Елка Николова, заснела документалния филм за Бинка Желязкова "Да разкажеш приказка за мълчанието",  казва за нея: "Бинка е творец, който има невероятната способност да бъде напред във времето, да изпревари времето си и да види нещата преди другите да са ги усетили. Това е способността и орисията на изключително талантливите хора. Това е била и причината тя да не бъде възприемана лесно, да има толкова много проблеми. За хора като нея ние трябва да знаем. Трябва да знаем, че е имало някой, който се е съпротивявал на конформизма и е отстоявал себе си на всяка цена."

Източник: vsekiden.comКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации