Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПОСЛЕДНО СБОГОМ НА БИНКА ЖЕЛЯЗКОВА


02.08.2011  Текст:  Kastel

Бинка Желязкова

   

Простихме се с Бинка Желязкова – една от най-забележителните личности в българското кино, първата жена-режисьор, която въпреки че работи във време, в което бе трудно да не правиш компромиси, остави филми, които са пример на нравствена чистота и гражданска доблест.

Бинка Желязкова почина на 31 юли на 88-годишна възраст. Родена е на 15 юли 1923 г. в Свиленград. Завършва театрална режисура във Висшия институт за театрално изкуство в София през 1951 г. и започва работа като асистент-режисьор във филмова студия "Бояна". В края на 50-те години на миналия век Бинка Желязкова е една от малкото жени-режисьорки в света, които снимат игрално кино. Падна ѝ се да работи в периода, в който господстващ бе т.нар. „социалистически реализъм” в българското изкуство, наложил задължителното присъствие на положителните герои и нормативната естетика на безконфликтността.
Филмите на Бинка Желязкова обаче нерядко се разминават с догматичните изисквания, поради което предизвикват грубата намеса на цензурата. Четири от общо 7-те ѝ игрални творби са спрени от цензурата и виждат бял свят години след създаването си.
Въпреки антифашистката им младост (нейният съпруг Христо Ганев е бил и в партизански отряд) още първият им съвместен филм "Животът си тече тихо..." е забранен и никой не успява да го види чак до 1988 г. Само 13 години след 9 септември 1944 г. тя поставя остро въпроса за морала на някогашните младежи - идеалисти, превърнали се в ламтящи за власт бюрократи. Изобразяването на бивши партизани, като хора, използващи властта за лично облагодетелстване, е причина първият "партизански" филм на социалистическата българска кинематография да бъде забранен от партийно-държавното ръководство за цели 31 години.
Четири години след този "фалстарт" Желязкова и Ганев получават правото да снимат отново и по екраните излиза "А бяхме млади" (1961), който им носи международно признание (Златна награда от кинофестивала в Москва). Но и това е горчив разказ - този път за недоверието, разяждащо нелегалните комунистически структури в годините на Втората световна война.
Забранен моментално след премиерата му  е и "Привързаният балон" (1967) - притча по сценарий на Йордан Радичков с участието на Георги Калоянчев, Григор Вачков, Георги Георгиев-Гец, Иван Братанов, Константин Кисимов, Петър Слабаков и др.
По същото време Христо Ганев е изключен от БКП, заради отказа му (заедно с писателите Валери Петров, Гочо Гочев и Марко Ганчев) да заклейми книгите на Александър Солженицин, което служи като повод за поставяне на нови ограничения пред работата и на двамата. 
Повечето от филмите си Бинка Желязкова снима по сценарии на своя съпруг – големият български драматург Христо Ганев. Въпреки трудната им съдба, много от тези творби са отличени със заслужени награди - предимно в чужбина.
По време на 40-годишната си кариера режисьорката, наричана "непослушното момиче на българското кино", преживява разочарованието си от комунизма, грубостта на тоталитарната цензура, драмата на спрените си филми и меланхолията от дългите периоди на мълчание.
                                                                           Филмография:

Животът си тече тихо…“ (1957);

А бяхме млади“ (1961) - „Златен медал“ на МКФ в Москва през 1961; Награда на кинофестивала в Картахена, Колумбия, 1964;

Привързаният балон“ (1967);

Последната дума“ (1974). Филмът участва на фестивала в Кан през 1975 г., където предизвика не само изключителен интерес, но и много висока оценка, но единствено намесата на съветския представител му попречва да се нареди сред призьорите на авторитетния световен кинофорум, Наградата „Фемина“ на реж. Бинка Желязкова на международния кинофестивал в Брюксел през 1976 г.;

Басейнът“ (1977) - сребърен медал от международния кинофестивал в Москва през 1977г.;

Голямото нощно къпане“ (1980), представен на кинофестивала в Кан 1980;

Лице и опако“ (1982) - документален. Вълнуващо документално есе за престъплението и наказанието, заснето сред стените на женския затвор в Сливен.

Нани-на“ (1982) - документален;

Нощем по покривите“ (1988) - награда „Златна ракла“ през 1988 г.

* * *

Бинка Желязкова е сред малкото български режисьори по онова време, които са обиколили с филмите си целия свят.  Участва в най-големите международни кинофестивали – Кан, Москва, Монреал, Берлин, Брюксел, Картахена, Карлови Вари. Но докато в чужбина получава заслужени оценки за своето творчество и печели награди, у нас отношението към нея невинаги е благосклонно. Награждаването й с ордени по-често е съпроводено със спиране на филмите й, забрана за работа, уволняване от киностудията, продължително мълчание…
През 2007 г. тя и съпругът й са удостоени с награда за изключителен принос към българското кино и култура. Но Бинка Желязкова вече страда от болестта на Алцхаймер и Христо Ганев получава отличието в залата на театъра на Българската армия, където навремето е бил знаменитият киносалон „Роял“. През цялото време на нейното боледуване той е непрекъснато до нея – в това най-тежко изпитание на техния и творчески, и личен живот, изпълнен с любов, чест и достойнство. Тяхна дъщеря е една от малкото жени - оператори у нас - Светла Ганева, а техен зет е големият български режисьор - аниматор Анри Кулев.
Елка Николова, заснела документалния филм за Бинка Желязкова "Да разкажеш приказка за мълчанието",  казва за нея: "Бинка е творец, който има невероятната способност да бъде напред във времето, да изпревари времето си и да види нещата преди другите да са ги усетили. Това е способността и орисията на изключително талантливите хора. Това е била и причината тя да не бъде възприемана лесно, да има толкова много проблеми. За хора като нея ние трябва да знаем. Трябва да знаем, че е имало някой, който се е съпротивявал на конформизма и е отстоявал себе си на всяка цена."

Източник: vsekiden.comКоментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание