Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПОСЛЕДНО СБОГОМ И НА ИВАН АНДОНОВ!


31.12.2011  Текст:  Kastel

кончина

   

На 77-годишна възраст си отиде още един голям кинотворец – Иван Андонов. Преди него през 2011-та починаха последователно Ивайло Кузов, Бинка Желязкова, Велко Кънев и Юлий Стоянов.
Иван Андонов записа името си в историята на българското кино с емблематични филми, като „Вчера“, „Опасен чар“, „Дами канят“, „Адио, Рио“, „Покрив“, „Черешова градина“ и др. Изявявал се е неведнъж и като актьор, например в „На малкия остров“, „Отклонение“, „Магистрала“, „Един наивник на средна възраст“ и др. Получавал е много отличия, като Голямата награда в Кианкино (Италия) и Специалната награда на журито в Шамрос (Франция) за „Опасен чар“, Голямата награда в Сан Ремо (Италия) и приз за най-добра режисура в Москва за „Вчера“ и др. Но в интервю, дадено за агенция „Блиц“ на 8 май 2009 г., заявява следното: „Всъщност всичките ми филми в началото са бивали приети невъзторжено. И „Дами канят” беше оплют като най-големия кич, филмът „Вчера” беше оплют, „Опасен чар” също… Всички те не са били харесвани. Но се случва, срещу това човек не може да се бори. Важното е човек да прави това и да се опитва да бъде честен към работата си, да прави това, в което вярва.

След като се оттегли от киното през последните години от живота си Иван Андонов се посвети изцяло на живописта, като направи и няколко изложби. Поклон пред паметта му!
Нека да го почетем чрез този клип с откъси от негови филми.Коментари (1)


      

Други 

Подобни публикации