Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПОРЕДНА ПРЕСТИЖНА НАГРАДА ЗА БЪЛГАРСКИЯ ФИЛМ "УРОК"


02.02.2015  

НОВИНИ

   

УРОК“ продължава да жъне престижни отличия от световни кинофестивали. Този път филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов бе отличен с Наградата на името на Ингмар Бергман за най-добър международен дебют на 38-ия фестивал в Гьотеборг (Швеция), който се проведе от 23 януари до 2 февруари.
Международното жури, съставено от японската режисьорка Наоми Кавасе, белгийския режисьор Gust Van Den Berghe и датския актьор Мадс Микелсен, мотивира решението си да го награди по следния начин: „Този филм описва сложната човешка психология и емоции на главната героиня, поставена в опасна житейска ситуация, която може да се случи на всеки. Постижение на филма е, че усърдно търси, споделя и представя истината. Чрез ритъма на монтажа, естественото осветление и изключителната актьорска игра, които присъстват неподправено на екран, „Урок” е постигнал качество, за което трудно може да се повярва, че принадлежи на дебютен филм.” 
Екипът на "Урок" бе представен на престижния Гьотеборгски кинофестивал от изпълнителката на главната роля във филма Маргита Гошева. Само седмица по-рано тя бе отличена с приза за най-добра актриса на фестивала в Анже (Франция), където "Урок" се съревновава с 8 филма в конкурса за европейско и френско кино (вижте тук). 
След световната си премиера в Торонто миналата година, където участва във фестивалната програма „Съвременно световно кино“, "Урок" спечели награда за пълнометражен дебют (KUTXA-NEW DIRECTORS AWARD) от Сан Себастиан, където участва в конкурса за първи и втори игрален филм. Впоследствие излезе победител във Варшава - отново в конкурса за първи или втори филм, след което в Токио получи Специалната награда на журито, а в Солун - отличието за най-добър сценарий, превръщайки се в може би най-награждавания български игрален филм през последните две десетилетия
Официалната българска премиера на „Урок” ще бъде в рамките на предстоящия през месец март 19-ти международен София Филм Фест, където ще се състезава за поредната си награда в основната конкурсна програма за игрално кино.
Източници: dnevnik.bg , novinar.bgКоментари (0)


     

  

ФИЛМИ НА ФОКУС

 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание