Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПОРЕДЕН УСПЕХ НА МАЙЯ ВИТКОВА С "ВИКТОРИЯ"


09.06.2014  Текст:  Kastel

награда за български филм

   

Продължава успешното фестивално представяне на игралния филм „Виктория“, който е режисьорски дебют в пълнометражното кино на 35-годишната Майя Виткова. Вчера той бе отличен със Специалната награда на журито на Трансилванския международен кинофестивал, проведен от 30 май до 8 юни в големия румънски град Клуж-Напока (Cluj-Napoca), който е по-известен със съкратеното си име Клуж (Cluj). На 13-ото издание на фестивала, основан през 2002 година, бяха представени близо 200 заглавия от цял свят.

Освен нашия филм, в основната конкурсна програма се състезаваха 11 филма от цял свят (САЩ, Иран, Норвегия, Полша, Великобритания, Хърватия, Италия, Германия, Танзания, Норвегия, Холандия и домакинът Румъния). Вижте тук списък на конкурсните заглавия.

Голямата награда получи филмът „Стокхолм“ на испанския режисьор Родриго Сорогойен, а изпълнителите на главните роли в него - Аура Гаридо и Хавиер Перейра бяха удостоени с наградите за най-добра актриса и най-добър актьор. (Имената на всички наградени може да научите оттук). Призът за най-добър режисьор получи Томаш Василевски за полския филм „Плаващи небостъргачи“ (Plynace wiezowce). Със специални грамоти от журито бяха отличени два филма: "Бяла сянка" (White Shadow) на израелския режисьор Ноаз Деше, който работи в Берлин и иранският "Paat" с режисьор Amir Toodehroosta. Наградата на публиката получи английско-италианската продукция "Натюрморт" (Still Life) с режисьор Уберто Пазолини.

Успешният фестивален ход на „Виктория“, който е българо-румънска продукция, започна в началото на годината с участие в конкурсната програма на кинофестивала „Сънданс“, който е най-големият международен форум на независимото кино. Впоследствие филмът се състезава в конкурсните програми на престижни фестивали, като тези в Ротердам, Гьотеборг и Сиатъл, спечели Голямата награда (Breaking Waves Award) от 21-то издание на кинофестивала „Титаник” (21th Titanic International Film Festival), проведен през април в Будапеща, а от утре (10 юни) ще се състезава за голямата награда и на 8-ия международен кинофестивал “Зеркало“ (Огледало). Този престижен форум на авторското кино е основан в чест на големия руски режисьор Андрей Тарковски. Селекцията на филмите е дело на програмния директор на фестивала и известен кинокритик Андрей Плахов, който е и почетен президент на Международната организация на филмовата преса (FIPRESCI).
Фестивалът, носещ името на прочутия едноименен филм на Тарковски „Огледало”, ще се проведе от 10 до 15 юни в руските градове Плес, Иваново и Юриевец в Ивановска област (на 290 км североизточно от Москва). Журито, което ще трябва да определи тазгодишния носител на Гран при, е съставено само от жени: китайската режисьорка Хуан Цзи, известната португалска актриса Изабел Рут (Isabel Ruth), програмната директорка на фестивала „Кинотавр” Ситора Алиева (Sitora Alieva), американската актриса и продуцентка Хайди Джо Маркел (Heidi Jo Markel) и словашката режисьорка Мира Форнай (Mira Fornay). Повече за филмите, с които ще се съревновава "Виктория" може да научите от официалния сайт на фестивала. 

Източници: сайтът на 13-ия Трансилвански международен кинофестивал

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)