Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПОРЕДЕН ТРИУМФ ЗА ИРАНСКОТО КИНО НА ФЕСТИВАЛА „ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ"


02.09.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   


Иранското кино триумфира за трета поредна година на международния кинофестивал „Любовта е лудост” във Варна. Журито, председателствано от кинорежисьора Иван Павлов, присъди голямата награда „Златна Афродита” на филма „ЗА ЕЛИ” (реж. Асгар Фархади). Миналата година същото отличие спечели „Светлинка в мъглата” на режисьора Панахбархода Резаи, а през 2009-а тя бе връчена на "Последната кралица на Земята" с режисьор Мохамад-Реза Араб. И за да стане още по-ясно, че напоследък киното на Иран няма конкуренция във Варна, ще припомня, че през 2008 г. наградата за най-добра актриса спечели иранката Хенгаме Газиани за своето превъзходно изпълнение във филма на Реза Мир-Карими „Толкова просто”. В завършилото 19-то издание на фестивала тя участва в журито заедно с българската актриса Весела Казакова.

На пресконференцията преди 
обявяването на наградите известният наш кинокритик Атанас Свиленов изрази своето недоумение от поредното награждаване на иранска творба на „Любовта е лудост”. Но председателят на журито Иван Павлов даде ясно да се разбере, че просто не е могъл да си затвори очите пред несъмнените достойнства на филма „За Ели”, който категорично е превъзхождал останалите 12 конкурсни заглавия. А фактът, че вече е награждаван на престижни кинофестивали като Берлинале и „Трайбека”, не може да бъде причина да бъде пренебрегнат във Варна. И това е самата истина. Защото на фона на равнището на конкурсната програма, иранската лента се открояваше значително. Според мен и този път само 3-4 заглавия, освен филмът-победител си заслужаваха, а останалите определено бяха слаби в кинематографично отношение. Но за филмите, които ми направиха впечатление, ще разкажа в отделна публикация.

Специалната награда на журито тази година бе дадена на турския филм „Черно и бяло” (реж. Ахмет Бояджиоглу). Същият филм получи и наградата на сдружението на българските филмови критици.

За главна мъжка и женска роля бяха отличени Ламбер Уилсон и Пилар Лопес де Алая за изпълненията им във френския филм „Като другите”.
Призът "Горчивата чаша " на Факултета по журналистика и масови комуникации получи филмът на Пламен Масларов и Ивайло Пенчев "Корави старчета".
19-ото издание на „Любовта е лудост“, което се проведе от 26 август до 1 септември във фестивалния и конгресен център във Варна, бе закрито с прожекция на испанския филм „Принцеси”. 
                                                                                                          Снимки: Теа ДимитроваКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)