Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПОЛ ТОМАС АНДЕРСЪН – САМОУКИЯТ ГЕНИЙ


27.06.2013  Текст:  Красимир Кастелов

Буги нощи

   

Той е едва на 43 години (навърши ги вчера), а вече има запазено място в топ 10 на най-великите съвременни кинорежисьори (според класация на влиятелния седмичник „Entertainment Weekly“). Смятан е също и за най-амбициозния американски кинотворец днес, който винаги е възприемал Стенли Кубрик като свой учител, а Ларс фон Триер – като по-голям брат (вижте тук негов разговор с датчанина). Носител е на много престижни отличия като „Златна мечка“ от Берлинале за „Магнолия“ (Magnolia), наградата за режисура в Кан за „Гроги от любов“ (Punch-Drunk Love), три номинации за „Оскар“ за „Ще се лее кръв“ (There Will Be Blood) и др. Всеки следващ негов филм е по-смел и оригинален от предишния.
Още като гимназист заснема късометражката, озаглавена „Историята на Дирк Дъглър“ (The Dirk Diggler Story), използвайки като прототип за своя герой известния порноактьор Джон Холмс. Впоследствие доразвива този образ във филма си, посветен на порноиндустрията „Буги нощи“ (Boogie Nights, 1997).
Не се задържа задълго в нито едно от висшите училища, в които учи, като междувременно припечелва като асистент при заснемането на видеоклипове, тв-игри, телевизионни филми и пр. Прави втора късометражка, озаглавена „Цигари и кафе“ (Cigarettes & Coffee, 1993). Пълнометражният му дебют е чудесната криминална драма „Sydney“, известна и под заглавието „Hard Eight“, която излиза през 1996 г.
Следващите филми („Буги нощи“, „Магнолия“, Гроги от любов“, „Ще се лее кръв“) го изстрелват в орбитата на водещите кинорежисьори не само в американското, но и в световното кино.
Миналата година излезе най-новият му филм „Учителят“ (The Master) след близо петгодишно прекъсване, който му донесе поредната награда за режисура – този път от кинофестивала във Венеция.
ПОЛ ТОМАС АНДЕРСЪН се слави с перфекционизма си в работата с актьорите, участващи в неговите филми. Под неговото ръководство Даниел Дей-Луис пресъздаде във филма „Ще се лее кръв“ (There Will Be Blood) една от своите най-силни роли, която му донесе „Оскар“. Същото може да се каже и за Хоакин Финикс, чието изпълнение в „Учителят“ може би също заслужаваше „Оскар“. Впрочем сътрудничеството на Пол Томас Андерсън с този удивителен актьор ще продължи и в следващия им съвместен филм, озаглавен „Вроден порок“ (Inherent vice), в който ще видим още Бенисио Дел Торо, Джош Бролин, Рийз Уидърспуун, Шон Пен, Оуен Уилсън, Джена Малоун, Мая Рудолф, Мартин Шорт...
Това ще бъде екранизация по едноименния роман на големия американски писател Томас Пинчън, който е смятан за един от най-ярките постмодернисти в литературата. Действието му е ситуирано в началото на 70-те години, а Хоакин Финикс ще се превъплъти в частен детектив и отдаден консуматор на опиати, който се опитва да намери изчезнало момиче – негово бивше гадже. Наскоро излязоха и първите неофициални фотографии от снимачната площадка и отсега образът на Финикс завладява въображението на всички истински филмовите ценители и почитатели на Пол Томас Андерсън.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)