Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПОЧИНА СЪЗДАТЕЛЯТ НА „БУЛИТ“ И "ГАРДЕРОБИЕРЪТ"


10.01.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Вчера в Лондон е починал след продължително боледуване знаменитият английски кинорежисьор, продуцент и сценарист Питър Йейтс. Той беше на 82 години.
Създателят на един от най-известните екшън-филми в историята на киното „Булит“ е завършил Кралската академия за драматично изкуство, след което известно време работи като театрален актьор.
През 50-те години на ХХ век започва кариерата си на кинематографист. Отначало е асистент на един от най-известните британски режисьори Тони Ричардсън („Вкус на мед“, „Самотният бегач на дълги разстояния“, „Том Джоунс“ и др.).
Самостоятелният си дебют прави през 1963г. с филма „Лятна ваканция“ (Summer Holiday).
През 1967 излиза криминалната драма „Ограбване“ (Robbery), след което заминава за Холивуд.
Първият му филм там е „Булит“ (1968) със Стив Маккуин, който го прави световно известен.

Стив Маккуин и Робърт Вон в кадър от филма "Булит" (1968).
Следващият - „Джон и Мери“ (1969) - e психологическа драма с Дъстин Хофман и Миа Фароу в главните роли. Две години по-късно излиза приключенският военен филм „Войната на Мърфи“ с Питър О’Тул, разпространяван навремето и у нас.
Номинациите си за „Оскар“ (за най-добър режисьор и най-добър продуцент) Питър Йейтс получава за спортната драма „Breaking Away“, смятана за един от най-добрите филми на спортна тематика в историята на киното. Филмът печели „Оскар“, но само за най-добър оригинален сценарий.
Йейтс е номиниран повторно за режисьор и продуцент за работата си над филма „Гардеробиерът“ (The Dresser, 1983) с Албърт Фини и Том Кортни – и двамата също са претенденти за „Оскар“ съответно за главна и поддържаща роля.
Филмът „Гардеробиерът“ е удостоен с две отличия на Берлинале през 1984-а – „Сребърна мечка“ за най-добър актьор (Албърт Фини) и C.I.D.A.L.C. Award (Питър Йейтс).
През своята кариера Питър Йейтс заснема 28 игрални филма и три телевизионни сериала. Последният му филм е телевизионният „A Separate Peace“ (1984).

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)