Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПИТЪР СТОРМЕЪР НА 60 ГОДИНИ


27.08.2013  Текст:  Красимир Кастелов

Танцьорка в мрака

   

Днес навърши 60 години един от най-изявените скандинавски актьори, чиято кариера зад океана е в непрестанен възход, характеризиращ се както с впечатляващи роли в арт киното, така и в нашумели холивудски блокбастъри. Той е сред малкото киноактьори, които са се превъплъщавали с успех в роли на американец („Джурасик парк: Изгубеният свят“, 1997), германец (Големият Лебовски, 1998), италианец („Братя Грим“, 2005), французин („Шоколад“, 2000) и руснак („Армагедон“, 1998 и „Сибирско възпитание“, 2013).

Питър Стормеър (Peter Stormare), когото читателите на „Другото кино“ навярно свързват предимно с ролите му в „Танцьорка в мрака“ на Ларс фон Триер и „Фарго“ на братята Коен, всъщност е швед, чието истинско име е Ролф Петер Ингвар Сторм (Peter Ingvar Rolf Storm). Актьорската му кариера започва в Кралския драматичен театър в Стокхолм, на сцената на който се подвизава в продължение на 11 години. Под режисурата на Ингмар Бергман играе Хамлет. Последният им съвместен проект е телевизионния спектакъл „В присъствието на клоуна“ (Larmar och gör sig till, 1997). Дебютира на големия екран с роли в два шведски филми – „Den frusna leoparden“ (1986) и „Mälarpirater“ (1987).
От 1990 до 1992 година работи като режисьор в Tokyo Globe Theatre, където поставя много пиеси на Шекспир, сред които и „Хамлет“. След преместването си в Ню Йорк започва да се снима в много англоезични продукции, но без да скъсва връзките си с родната Швеция.
Първата му запомняща се изява в американското кино е ролята на психопата-убиец от „Фарго“ на братята Джоел и Итън Коен, които го канят и в следващия си филм „Големият Лебовски“. 
Превъзходните му изяви в арт филми като „Фарго“, „Големият Лебовски“ и „Танцьорка в мрака“ се редуват с участия в комерсиални продукции от типа на „Армагедон“ и „Код „Меркурий“, в които пресъздава предимно зловещи персонажи. Любителите на телевизионните сериали навярно помнят превъплъщението му в образа на мафиота Джон Абруци от „Бягство от затвора“ (2005-2006).
Напоследък се снима много активно в най-различни продукции – от филми на ужаса („Хензел и Гретел: Ловци на вещици“), и криминални екшъни („Get the Gringo“, „The Last Stand“) през романтични комедии („Jewtopia“) до сериозни драми („Ivory“, „Educazione siberiana“ и др.). С негово участие е и „Нулевата теорема“ (The Zero Theorem) - един от най-очакваните филми на започващия утре юбилеен 70-ти кинофестивал във Венеция. Това е третият филм (след „Братя Грим” и „Сделката на доктор Парнас”), в който Стормеър играе под режисурата на Тери Гилиъм. Самият той, освен като актьор и режисьор, има успешни изяви още като драматург и музикант. Така например, поощрен от подкрепата на Боно, създава рок бандата „Блондинка от Фарго“ (Blonde From Fargo), записала няколко албума.
В момента Питър Стормеър живее в Лос Анджелис с втората си съпруга - японката Тошими, от която има 3-годишна дъщеря.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)