Регистрация | Забравена паролаИзход
Моля въведете вашите потребителско име и парола.


ФИЛМИ/Piano Blues

   

Piano Blues
Пиано блус

British Broadcasting Corporation (BBC), Cappa Productions

САЩ, 2003, 85 мин.

реж.: Клинт Истууд

В ролите: Дейв Брубек, Рей Чарлз, Оскар Питърсън, Клинт Истууд

Жанр: документален

Официален сайт:
http://www.pbs.org/theblues/aboutfilms/eastwood.html

Премиера на: 04.10.2003

Анотация

Режисьорът Клинт Истууд (“Пусни ми “Мисти”, “Бърд”, “Непростимо”) посвещава този филм на своята  страст към джаза и по-специално пиано блуса, използвайки безценни редки исторически кадри, както и интервюта и изпълнения на такива живи легенди като Пайнтоп Пъркинс и Джей Макшон, а също Дейв Брубек, Марша Бол, Оскар Питърсън, Рей Чарлз и др.
Истууд казва: “Блусът винаги е бил част от музикалния ми живот, а пианото има специално място в него, като всичко започна, когато майка ми донесе у дома плочите на Фетс Уолър. Освен това музиката винаги е играла важна роля във филмите ми. Документалният филм за пиано блуса е филм, който е по-пряко свързан със самата музика, отколкото пълнометражните, които съм правил през кариерата си.”

Това е последната част от 7-серийния документален филм за блуса, продуциран от Мартин Скорсезе. Той е излъчен по американския тв-канал PBS, а впоследствие излиза и на DVD. Истуд е голям почитател на пианото, а също на блус джаз музикантите. Както е известно, той дори засне биографичната драма "Bird" за великия джаз саксофонист Чарли Пъркър.

Ревю

Сам Греам - Amazon.com
“Музикално пътешествие” е подходящо описание на серията, в която Скорсезе и другите шестима режисьори, отговорни за седемте близо 90-минутни филми, минават по стъпките на блуса – създаването на джаза, соула, ритъм енд блуса и рок енд рола...
...“Пиано блус” на Клинт Истууд е най-добрият от серията – самият той музикант, Истууд просто оставя изпълнителите да свирят, което означава, че се радваме на дълги архивни сцени с хора като Арт Тейтъм, Оскар Петерсън и Нат Кинг Кол, както и на нови изпълнения на Рей Чарлс, Д-р Джон и други.”
 


      

Подобни публикации