Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПЕТИМА ПОСЛАНИЦИ АПЛОДИРАХА НАШ ФИЛМ ЗА КУСТУРИЦА В ПРАГА


25.06.2016  Текст:  Ангел МАРИНОВ

Емир Кустурица

   

Българският културен институт в Прага в партньорство със Сръбското посолство в Чехия и Френския институт представиха на 22 юни в чешката столица 55-минутния български документален филм „КУСТУРИЦА. БАЛКАНСКИ ХУЛИГАН”.

Въпреки мачовете от Европейското първенство по футбол залата на популярното в Прага „Кино 35”, което е част от Френския културен институт, бе пълна за прожекцията на единствения документален филм за Емир Кустурица, дело на нашите режисьори Георги Тошев и Явор Веселинов.

Сред почитателите на световноизвестния сръбски режисьор се оказаха и посланиците на България, Сърбия, Македония, Холандия и Испания, както и представители на други дипломатически мисии, на президентската институция, министерствата на културата и на външните работи на Чехия. Всички те аплодираха българския филм, благословен лично от Кустурица.

Вера Маврич, посланик на Сърбия в Чехия, сподели пред аудиторията какво е Емир Кустурица за нея и за сърбите. Българският посланик Лъчезар Петков допълни представата за личността на сръбския режисьор, когото определи като „балкански гений”.

„Много съм щастлив, че в залата имаше българи, сърби, много чехи, французи, испанци. Това, което Българският културен институт, Френският институт и Сръбското посолство направиха тази вечер, е доказателство, че когато се работи в добро сътрудничество, всичко е възможно”, сподели Георги Тошев, който бе специален гост на събитието в Прага.

„Европейското кино има нужда от сериозна подкрепа. Ето защо приветствам опита на различни културни институции да си сътрудничат за неговото популяризиране. Особено сред тези млади хора, които днес напълниха залата в „Кино 35”, каза още Тошев, който не скри радостта си от срещата с толкова разнородна публика.

В киносалона бе част от екипа на Емир Кустурица, както и официалният фотограф на продукциите му през последните години – чехът Петър Нашич. Той показа на Тошев снимки от дългоочакваната лента на Кустурица „Млечен път” с участието на Моника Белучи. Филмът трябваше да има премиера на тазгодишния фестивал в Кан, но бе спрян от режисьора в последния момент и върнат за премонтаж.

Филмите в авторитетното пражко „Кино 35” се подбират чрез специална селекция. „Кустурица. Балкански хулиган” бе препоръчан от Галина Тодорова, директор на Българския културен институт в Прага, и одобрен от програмния мениджър на киното.

В последните години Българският културен институт популяризира родното игрално и документално кино в Чехия и чрез Фестивала на българското кино. Неговото девето издание се очаква в Прага през март 2017 г.

Ангел Маринов, Прага

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)