Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПЕТ ФИЛМА НА БЛЕЙК ЕДУАРДС ЗА ПРАЗНИЧНО НАСТРОЕНИЕ


21.12.2010  Текст:  Kastel

Питър Селърс

   

"ПАРТИТО" (The Party, 1968)

Любимият филм на Елвис Пресли. Този най-смешен от всички филми на починалия наскоро Блейк Едуардс със сигурност ще приповдигне настроението и на най-омърлушените за празниците. Сюблимната сцена е тази, в която героиня изпълнява прочувствено песен за любовта, а героята на безподобния Питър Селърс едва устисква на желанието си да посети тоалетната. Този10-минутен откъс, който може да бъде наречен "Трудният път към тоалетната" е пример за блестящо изигран и заснет комичен съспенс.

 

"РОЗОВАТА ПАНТЕРА КОНТРААТАКУВА" (The Pink Panther Strikes Again, 1976)

Това е може би най-добрият филм от прочутата серия за инспектор Клузо. Руска шпионка Олга Березова, безумният инспектор Дрейфюс са готови да унищожат света, за да погубят своя колега и, разбира се, самият великолепен "майстор на маскировката", преобразяващ се ту като богат индус, ту като благороден рицар в доспехи, ту като Квазимодо.

"ЗАКУСКА В ТИФАНИ" (Breakfast at Tiffany's, 1961)

Американският киноисторик Сам Уосън пише следното:  "До 1961-а, когато излезе по екраните "Закуска в Тифани" , главни героини в холивудските романтични комедии бяха Дорис Дей, Джейн Уаймън и Деби Рейнолдс. Тези годпожици не можеха да се наслаждават в пълна степен на живота - всички искаха да се омъжат. Тогава блестеше и Мерилин Монро, която е другата крайност – жената-мечта, която е много далеч от  реалността. Така че, за момичетата обичащи да ходят на кино, най-подходящият ролеви модел е героинята, която казва: "Да се веселим на поразия и да се срещаме с няколко момчета едновременно – това е в реда на нещата". Този момент се оказа превратен, както и филмът "Закуска в Тифани", който оказа огромно влияние върху нашата история".

"ЗАЛЕЗ" (Sunset, 1988)

Звездата от каубойските филми Том Микс (Брус Уилис) и легендата на Запада Уайът Ърп (Джеймс Гарнър) се обединяват през 1929 година, за да разследват загадъчно убийство в Холивуд. На страната на злото е персонаж, който прилича на жестока карикатура на Чарли Чаплин (тази роля изпълнява блестящо Малколм МакДауел). Рядък пример на кино, ориентирано към масовата публика, но и с немалко изтънчени изненади за изкушените киномани.

"ИЗСТРЕЛ В ТЪМНИНАТА" (A Shot in the Dark, 1964)

И най-накрая – един епизод без думи, чисто кино под режисурата на великия Блейк Едуардс.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)