Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО Г- Н БОЙКО БОРИСОВ


13.02.2011  Текст:  Kastel

отворено писмо до Бойко Борисов

   

През 1942 година докладват на Чърчил, че бюджетът за култура е съкратен, а за отбрана драстично е увеличен. Той им казва: „Ако нямаме култура, за какво да се бием!?"

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,
ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,
Отправяме това послание към ВАС въз основа на предварителните ни очаквания, че целогодишните усилия на креативния сектор в рамките на работната група към Министерство на културата ще бъдат взети под внимание при приемане на ЗИД на ЗАПСП между първо и второ четене в парламентарната комисия. Общите ни виждания бяха застъпени и в изказването на министъра на културата г-н Вежди Рашидов в началото на заседанието на Комисията по култура, гражданско общество и медии на 2 февруари 2011 в Народното събрание. Искаше ни се да вярваме, че българските институции започват да се съобразяват с европейската и със световна практика, която в областта на авторското право е с над 150 годишна традиция!
Уви! Надеждата ни просъществува само до гласуването на различните поправки, както и на особено дискутирания член 26 от ЗАПСП, приет от Комисията с твърдост, достойна за схоластиката на ранното средновековие, глуха за разумни доводи, правни аргументи и най-страшното – сменящA философията на закона!!!
ЗАКОН, КОЙТО В СЪОТВЕТСТВИЕ СЪС СВЕТОВНАТА ПРАКТИКА ЗАЩИТАВА ПРАВОНОСИТЕЛИТЕ НА ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ, ЗА МИГ СЕ ПРЕВЪРНА В ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ПОЛЗВАТЕЛЯ НА ТАКАВА – ЕРГО, ТОЧНО НА ТЕЗИ, КОИТО ОТ 17 ГОДИНИ НЕ ПЛАЩАТ ЗА ЕКСПЛОАТИРАНЕ НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОБСТВЕНОСТ.
Тук естествено възниква въпросът от Римското право “QVI BONO?”, в превод – „КОМУ Е ИЗГОДНО?”
Да, господин Борисов,
„КОМУ Е ИЗГОДНО” това? И то точно в момент, в който уж искаме да убедим партньорите си в Европейската общност, че синхронизираме законодателството си именно с философията на европейските правни норми.
НИМА ТРЯБВА ДА Е ИЗГОДНО на шепа хора, достатъчно „финансово аргументирани”, за да налагат за лична финансова изгода друга философия? “QVI BONO?’
Този ярък пример на тържество на лобизма се случи в Комисията по култура, гражданско общество и медии, въпреки подписаните на 22 декември 2010 две Споразумения.
Първото – между протестиращите организации от сферата на филмовата индустрия и Министерство на културата, в което е записано: „чрез народни представители от парламентарната група на ГЕРБ чл. 26 от Закона за авторското право и сродните му права да бъде приет във вида, предложен от дружеството за колективно управление на авторски права „Филмаутор”, както и: „чрез председателя на комисията по култура, гражданско общество и медии в работната група по Закона за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права да бъдат включени представители на организациите за колективно управление на права”.
И още по-драстично – въпреки второто СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПАРТНЬОРСТВО
между Комисията по културата, гражданското общество и медиите в 41-то Народно събрание, Министерство на културата и граждански и синдикални организации в областта на културата, подписано включително от председателя на Комисията по култура, гражданско общество и медии в 41-то Народно събрание Даниела Петрова.
Г-н БОРИСОВ,
Губим вярата, че имате волята в българското законодателство наистина да намерят място доказано най-добрите европейски и световни практики!

София, 9 февруари 2011

ЗА 18-те ОРГАНИЗАЦИИ:
"КОПИ-БГ" – сдружението на „Музикаутор”, „Филмаутор”, „Театераутор”, „Артистаутор” и „Профон”, БОРИС БОНЧЕВ, председател
Асоциация на българските оператори - ИВАН ТОНЕВ, председател
Асоциация на филмовите продуценти – ГАЛИНА ТОНЕВА, председател
Българска асоциация на кинорежисьорите - КОСТАДИН БОНЕВ, председател
Обсерватория по икономика на културата - ДИАНА АНДРЕЕВА, директор
Сдружение български филмов звук – АЛЕКСАНДЪР БЪЧВАРОВ, председател
Съюз на българските филмови дейци – ГЕОРГИ СТОЯНОВ, председател
Българска асоциация на независимите художници аниматори "Пройко Пройков" – НАДЕЖДА СЛАВОВА, председател
Българска асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи - СТАНИСЛАВ СЕМЕРДЖИЕВ, председател
Дружество за управление и защита на авторски права ИЗА-АРТ - – АЛЕКСАНДЪР РАДОСЛАВОВ, председател
Българска библиотечно-информационна асоциация /ББИА/ - ВАНЯ ГРАШКИНА, председател
Сдружение за защита на авторските права при репродуциране БУЛРЕПРО & КОПИ – АЛЕКСАНДЪР РАДОСЛАВОВ, председател
Българска асоциация на работодателите в областта на културата /БАРОК/ - АНАСТАС ПОПДИМИТРОВ
Асоциация на независимите продуценти – ДИМИТЪР ГОЧЕВ, председател
Фондация АРТ ФЕСТ – СТЕФАН КИТАНОВ
Сдружение ИНТЕРФИЛМАРТ – ЗДРАВКА СИРАКОВА, председател
Европейска агенция за изпълнителските, продуцентските и авторските права – КИРИЛ ИКОНОМОВ, председател
Сдружение "Нехудожествена литература – България" – ЗДРАВКА СИРАКОВА, председател

Вижте оригинала на Отвореното писмо: http://www.filmmakersbg.org/Otvoreno_pismo_09_02_2011.pdf
Източник: Сайтът на СБФДКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации