Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОТКРИТ БЕ 70-ят КИНОФЕСТИВАЛ В КАН


17.05.2017  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

С прожекция на филма „Привиденията на Исмаел“ (Les fantômes d'Ismaël) започна 70-ят кинофестивал в Кан. Знаменателно е, че честта да открие фестивала се падна на френския режисьор Арно Деплешен, който е пословичен с отдадеността си на арт киното.
И в този контекст прави впечатление отсъствието от Кан на големите холивудски студиа, което е логично, доколкото техните филми отдавна са се превърнали в синоним на комерсиалност.

ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА "ЗЛАТНА ПАЛМА"

Разбира се, американското кино е представено на фестивала - при това с четири заглавия в основния конкурс. Но те са независими продукции, режисирани от София Копола ("The Beguiled"), Тод Хейнс ("Wonderstruck"), Ноа Баумбах ("The Meyerowitz Stories") и братята Бен и Джошуа Сефди ("Good Time"), които са доказали своята оригиналност и неотстъпчивост към масовите вкусове.  
Претенденти за "Златна палма" са и четирима кинематографисти от Франция: Франсоа Озон ("L'amant double"), Мишел Азанависиюс ("Le redoutable"), Жак Доалон ("Rodin") и произхождащият от Мароко Робен Кампильо ("120 battements par minute").
От Германия са Михаел Ханеке ("Happy End") и етническият турчин Фатих Акин ("Aus dem Nichts"); от Южна Корея - Хон Сан-су ("Geu-hu") и Бон Джун Хо ("Okja"); от Великобритания - Лин Рамзи ("You Were Never Really Here"); от Русия - Андрей Звягинцев ("Nelyubov"); от Швеция - Рубен Остлунд ("The Square"); от Гърция - Йоргос Лантимос ("The Killing of a Sacred Deer"); от Япония - Наоми Кавасе ("Hikari"); от Унгария - Корнел Мундруцо ("Jupiter holdja"); от Украйна - Сергей Лозница ("A Gentle Creature"). 
Само един от всичките претенденти за голямата награда вече я е печелил и преди (при това два пъти!). И това е Михаел Ханеке, който и сега е сочен са основен фаворит за спечелването на "Златна палма".
Филмите в основната конкурсна програма са 19 (с два по-малко от миналата година) и са произведени с общите усилия на кинематографиите от 27 страни, като доминиращо е френското участие в тях. Само 7 заглавия не са копродукции, а са произведени самостоятелно - съответно 4 от САЩ и 3 от Франция. Любопитно е, че сред претендентите за главния фестивален приз има два рускоезични филма, макар че са реализирани без финансовата подкрепа на Русия. Това са: "Нелюбов" на Андрей Звягинцев и "A Gentle Creature" на Сергей Лозница, който е заснет по мотиви от повестта на Достоевски "Кротката". 
Сред участниците в основния конкурс има и два филма, зад които стои американската компания за видео стрийминг Netflix. Това са "Окча" на Бон Джун Хо и "Историите на семейство Майровиц" на Ноа Баумбах с участието на Адам Сандлър и Бен Стилър в главните роли.

Тазгодишният носител на "Златна палма" ще бъде определен от международно жури, в което тежката дума има неговият председател Педро Алмодовар. Членове на журито са още четирима прочути режисьори (Паоло Сорентино, Пак Чан Ук, Марен Аде, Аньес Жауи), две актриси (Джесика Частейн и Бингбинг Фан), един актьор (Уил Смит) и един композитор (Габриел Яред). 

БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ

За пръв път след 1988 година българско заглавие намери място в една от двете официални конкурсни програми ("Особен поглед"). Това е филмът "Посоки" на режисьора Стефан Командарев. Сред 17-те негови съперници за наградата, която ще бъде определена от жури с председател актрисата Ума Търман, се открояват имената на световноизвестни режисьори, като французите Матийо Амалрик и Лоран Канте, италианецът Серджо Кастелито, японецът Кийоши Куросава, иранецът Мохамад Разулоф, мексиканецът Микел Франко и др.  
Закриването на фестивала ще бъде на 28 май.
Източник: официалният сайт на 70-ия кинофестивал в Кан 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации