Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОТИДЕ СИ ТОДОР КОЛЕВ. ВЕЧНА МУ ПАМЕТ!


15.02.2013  Текст:  Kastel

кончина

   

Днес си отиде от този свят големият български актьор ТОДОР КОЛЕВ, който ще остане завинаги в сърцата ни с неподражаемите си трагикомични роли, изиграни на сцената и екрана.  
Роден е на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1965). Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните "Сълза и смях" и Театър София. Участва в над 30 игрални филма, сред които "Цар и генерал", "Козият рог", "Иван Кондарев", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен чар" и др. Автор и водещ на тв-предаванията "Как ще ги стигнем с... Тодор Колев" и "Вход свободен". Преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ, има научна степен доцент. 

През 1999 г. издава автобиографичната си книга "Варненското софиянче от Шумен" с подзаглавие "Житие и страдание на грешного Тодора".

Малцина са актьорите, притежаващи толкова остро чувство за хумор и импровизация. Често го сравняват с Чарли Чаплин, от когото действително се е учил и безкрайно уважава. Но за мен Тодор Колев е по-скоро българският Бъстър Китън, защото умееше като него да разсмива до сълзи с на пръв поглед безизразно лице. 

Преди две години в едно интервю за телевизията той споделя пред Лора Крумова следното: „Една заран, след едно предаване, тръгвайки от вкъщи за репетиция, усетих, че много се обръщат хората, нещо ме заглеждат. Тогава си казах: „Аз майче съм забелязан нещо”.
Често обича да казва, че лесно излиза от роли, но влизането е трудно. „Имам двама кумира, два господа, които ме управляват в работата. Това е Чаплин, който е величието, което винаги се покланям до земята и Рей Чарлз”, казва още той.
„Комедията е отишла някъде другаде, където не ми е интересно. Не е в дълбоки води. Там е плитко. Аз много обичам киното, а и много обичам да се смея. Но, за съжаление, не се случва често, не се случва често”...
ВЕЧНА МУ ПАМЕТ!Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации