Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОТИДЕ СИ СЪЗДАТЕЛЯТ НА ЛЕГЕНДАРНИЯ ФИЛМ "ГАНДИ"


25.08.2014  Текст:  Kastel

Бен Кингсли

   

На 90 години почина големият британски режисьор и актьор сър Ричард Атънбъро (Richard Attenborough), който ще остане в историята на киното най-вече с легендарния си филм за Махатма Ганди ("Ганди"), излязъл през 1982г.
Ричард Атънбъро е роден на 29 август 1923 г. в Кембридж в семейството на Мери и Фредерик Атънбъро, научен сътрудник на един от колежите в известния университетски град на Англия. Пожелава да стане актьор едва 11-годишен, след като баща му го завел в Лондон, където гледали гениалния филм на Чарли Чаплин „Треска за злато“. Дебютира на сцената 18-годишен.
Завършва Кралската академия за драматични изкуства, участва във Втората световна война (служи в Кралските военно-въздушни сили на Великобритания) и се прославя благодарение на участието си в много британски следвоенни филми. Сред ранните му роли се откроява тази на Пинки Браун, психопатът-лидер на улична банда тинейджъри от криминалната драма „Brighton Rock“ (1947). Шлифова екранното си превъплъщение и на сцената, играейки и в едноименния театрален спектакъл цели 4 години.

През 1949 г. собствениците на кина го класират на шесто място в списъка на най-търсените британски актьори. Актьорският му диапазон е много широк – изпълнява с успех най-разнообразни роли — от такива в трилъри, като „Голямото бягство" (The Great Escape, 1963) и "Полетът на Феникса" (The Flight of the Phoenix, 1965), до комедии като "Доктор Дулитъл" (Doctor Dolittle, 1967). Най-ярките му превъплъщения на екрана са именно през 60-те години.
Още в края на 50-те Атънбъро основава собствена продуцентска компания (Beaver Films). Сред първите проекти, реализирани от нея, са драмите „The Angry Silence" (1960), отличена с награди на Берлинския кинофестивал, и "Whistle Down the Wind" (1961).
Дебютира като кинорежисьор с музикалната сатира за Първата световна война „Oh! What a Lovely War“, излязла по екраните през 1969 г. Филмът получава 10 номинации за наградите на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА), побеждавайки в шест категории, включително за най-добро изпълнение на поддържаща роля (Лорънс Оливие) и най-добра операторска работа (Джери Търпин). Печели още и "Златен глобус" за най-добър муждестранен филм на английски език.

Като режисьор и продуцент, Атънбъро проявява подчертан интерес към социалните аспекти на живота, а също и към биографии на прочути личности. И едва ли е случайно, че именно те му носят най-голям успех и слава.

През 1962 г. се запознава с биографията на Махатма Ганди – духовният лидер на Индия и един от водачите на движението за независимост от Великобритания. „Всяко следващо мое решение в кариерата ми бе охлаждано от привързаността ми към този проект. Отказах се от над 40 роли и десетки режисьорски проекти, за да мога да вложа всичките си сили в реализирането на филма за Ганди“, - споделя по-късно той. Четирима сценаристи работят върху сценария на бъдещата кинобиография, но Атънбъро одобрява едва версията на Джон Брайли. В качеството си на продуцент и режисьор се сблъсква със сериозен проблем: много кинокомпании отказват да участват във финансирането на проекта му, смятайки го за лишен от комерсиална привлекателност.
За да реализира проекта на своя живот, Атънбъро залага своя дом, продава колите си и играе в глупави филми, както самият той неведнъж е подчертавал, само заради хонорарите. Дори отказва на Лорънс Оливие, който му предлага да стане заместник-директор на Националния театър в Лондон. „Приемайки това предложение, щях завинаги да се простя с реализацията на „Ганди“, — обяснява режисьорът.
За своя мечтан проект Атънбъро се бори 20 години, без нито за миг да се поддаде на отчаянието. Спасява го прословутото му чувство за хумор.
В крайна сметка постига целта си и неговият "Ганди" се превръща в събитието на 1982 година. Ролята на великия индийски борец за свобода изпълнява блестящо неизвестният по онова време в Холивуд Бен Кингсли. Днес обаче е невъзможно да си представим филма без неговото участие. През 1983 г. „Ганди“ е номиниран за 11 награди „Оскар“, като в крайна сметка е удостоен с общо 8 статуетки, включително за най-добър филм и най-добър режисьор. Ричард Атънбъро получава лично тези две отличия в качеството си на продуцент и режисьор на филма. „Ганди“ печели 5 награди „Златен глобус“ и 5 награди „Бафта“.

Вторият най-известен филм на Атънбъро като режисьор е биографичната драма „Чаплин“ (1992) с Робърт Дауни младши, който е номиниран за „Оскар“ за това си превъплъщение. Много висока оценка заслужава и прекрасната музикална драма "Балетна редица" (A Chorus Line, 1985) с Майкъл Дъглас в главната роля.
Най-известният филм в актьорската кариера на Атънбъро е „Джурасик парк“ (1993) на Стивън Спилбърг, в който пресъздава образа на основател на компания - създателка на парк с динозаври. Сред последните изяви на сър Ричард на големия екран е ролята му в историческата драма „Елизабет“ (1998).
В интервю от 2003 г. Атънбъро заявява: "Аз съм от тези режисьори, които не умеят да боравят с пиротехниката. По-интересно ми е как актьорите докосват умовете и сърцата на зрителите“.
В 60-годишната си кариера Атънбъро има роли в над 70 филма, а 12 е режисирал самостоятелно. 
Източник: kinopoisk.ruКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)