Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОТИДЕ СИ СЪЗДАТЕЛЯТ НА „ЗОРБА ГЪРКЪТ“


25.07.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

На 89-годишна възраст почина гръко-кипърският режисьор Михалис Какоянис, знаменитият създател на филма „Зорба гъркът“, отличен с три награди „Оскар“ през 1965 г., съобщи РИА Новости, цитирайки представител на атинската фондация на негово име.
Какоянис си е отишъл от този свят рано сутринта днес в болницата „Евангелизмос“ от спиране на сърцето.
Роденият на 11 юни 1922 г. в Лимасол (Кипър) режисьор е заснел общо 16 филма, но името му ще остане завинаги свързано с екранизацията на „Алексис Зорбас“ – един от най-прочутите романи на Никос Казандзакис.
За своего гениално изпълнение в този филм Антъни Куин бе номиниран за „Оскар“. В крайна сметка копродукцията на САЩ, Великобритания и Гърция е отличена с три статуетки от общо седем номинации.
Филмът разказва вълнуващата история за приятелството на млад англичанин (акт. Алън Бейтс) с възрастен критски селянин на име Алексис Зорба, отличаващ се с уникалния си характер и жизнелюбие. Композираната от знаменития Микис Теодоракис музика за танца сиртаки, се превръща в запазена марка на Гърция и нейния народ.
Михалис Какоянис следва в Лондон, където по време на Втората световна война работи в гръцката служба на Би Би Си. Завършва актьорска школа към прочутия лондонски театър Олд Вик, след което работи като актьор и впоследствие като режисьор.
Още с първия си филм „Стела“ спечелва през 1956 година „Златен глобус“ за най-добра чуждоезична продукция на 1955 г. Филмът прославя името на гръцката актриса Мелина Меркури и влиза в златния фонд на гръцкото кино.
След големия триумф на „Зорба гъркът“, Какоянис създава антивоенната драма „Денят, в който рибите изплуваха“ (1967), показван навремето и у нас.
Освен наградите, получени за „Стела“ и „Зорба гъркът“, той печели две технически награди от кинофестивала в Кан и с филма си „Електра" (1962).
Какоянис е работил не само с Антъни Куин, но и с много други знаменити чуждестранни звезди, като Том Кортни, Колин Блейкли, Катрин Хепбърн („Троянките“, 1971) е др. Но  през 1967 г. отказва предложението да режисира филма „Отражения в златно око“ с Марлон Брандо и Елизабет Тейлър, който впоследствие реализира Джон Хюстън.
Какоянис е поставял спектакли на Бродуей, където в началото на 80-те участва в сценичната адаптация на мюзикъл по „Зорба гъркът“. Последният му филм „Вишнева градина“ по Чехов, който излиза през 1999 г., бе представен и на София Филм Фест. Главните роли в него изпълняват Шарлот Рамплинг и Алън Бейтс.
През 2003 г. Какоянис създава в Атина фондация на свое име, чиято цел е да подмомага развитието на театъра и киното в родината му.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации