Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОТИДE СИ СЮЗАН ЙОРК - ЕДНА ОТ ЛЕГЕНДИТЕ НА КИНОТО ПРЕЗ 60-ТЕ И 70-ТЕ


16.01.2011  Текст:  Kastel

Робърт Олтман

   

На 72 години почина актрисата Сюзан Йорк, записала името си в историята на киното с незабравими роли през 60-те и 70-те години на миналия век във филми на знаменити режисьори, като Тони Ричардсън, Фред Цинеман, Сидни Полак, Робърт Олтман и др.
Тя е родена в Лондон и дебютира успешно на екрана през 1960-а в класическата военна драма с Алек Гинес „Tunes of Glory“. През 1962-а и 1963-а участва във „Фройд“ с Монтгомери Клифт и в „Том Джоунс“ с Албърт Фини, а три години по-късно изпълнява ролята на Маргарет в прочутия филм на Фред Цинеман за Томас Мор „Човек на всички времена“. В него тя има възможност да се снима редом с някои от най-великите актьори в историята, като Пол Скофийлд, Орсън Уелс, Робърт Шоу, Джон Хърт и др.
През 1970-а е сред претендентките за „Оскар“ за участието си в знаменития филм на Сидни Полак „Уморените коне ги убиват, нали?“, излязъл година по-рано. Този филм бе сред малкото американски филми, разпространявани навремето и в България.
За своето превъзходно превъплъщение в ролята на Алис Сюзан Йорк получава наградата на Британската академия за кино и телевизия (BAFTA).
През 70-те години тя изпълнява главни роли в „Образи“ (Images) и „Викът“ (The Shout) под режисурата на легендарни кинематографисти, като Робърт Олтман и Йежи Сколимовски.
Източник: IMDBКоментари (1)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)