Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОТИДЕ СИ РОДЖЪР ИБЪРТ - КОРИФЕЯТ НА КИНОКРИТИКАТА


08.04.2013  Текст:  Kastel

американско кино

   

На 70-годишна възраст в Чикаго е починал след продължително боледуване от рак РОДЖЪР ИБЪРТ (Roger Ebert) – първият кинокритик в историята с награда „Пулицър“ и звезда на Алеята на славата в Холивуд.
Той е роден на 18 юни 1942 г. в Урбана, щата Илинойс. Започва да пише за кино като журналист във в. „Чикаго сън таймс“ (Chicago Sun-Times) през 1967 г. и само две години по-късно се прочува със своята рецензия за филма „Нощта на живите мъртви“ (Night of the Living Dead), която е избрана за препубликуване в „Reader's Digest“.
Но истински популярен става след 1975 година, когато започва да води първото телевизионно шоу за нови филми „Sneak Previews“. Съвместното му предаване с Джин Сискъл „At the Movies with Gene Siskel & Roger Ebert“ е номинирано 7 пъти за награда „Еми“ (телевизионният „Оскар“). След смъртта на неговия колега през 1999 г., шоуто е преименовано на „Roger Ebert & The Movies“. Междувременно продължава да пише рецензии в „Чикаго сън таймс“, да поддържа блога си (rogerebert.suntimes.com) и профилите си в социалните мрежи. Независимо от тежкото си заболяване (рак на щитовидната жлеза), диагностицирано още през 2002 г., продължава да пише активно до последния си ден (през миналата година е публикувал рекорден брой - 306 - ревюта на актуални филми!).
Роджър Ибърт е автор на 15 книги на най-различни теми - от задълбоченото изследване на творчеството на Мартин Скорсезе до история на Лондон. Освен това пише сценарии за няколко филма на режисьора Ръс Майер, включително и за нереализиран проект за биографичен филм, посветен на Sex Pistols.
След 1999 г. Ебърт ежегодно организира кинофестивала Ebertfest в град Шампейн (щата Илинойс).
В един от многобройните некролози за Ибърт, публикувани в световните медии, пише: „Една от най-важните неразбрани истини в нашата култура е тази, че критиката на изкуството, когато е направена добре, може да достави дори по-голямо удоволствие от самото изкуство, на което е посветена“.

Вижте неговата класация (топ 10) на най-добрите филми на всички времена. Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации