Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОТИДЕ СИ РАВИ ШАНКАР – „КРЪСТНИКЪТ НА СВЕТОВНАТА МУЗИКА“


13.12.2012  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

На 92 години почина в болница в Сан Диего (САЩ) прочутият музикант и композитор РАВИ ШАНКАР, допринесъл изключително много за популяризирането на Запад на индийската класическа музика, изпълнявана на ситар. Той е трикратен носител на награда „Грами“ за легендарните си участия в Монтерей през 1967 и Уудсток през 1969 г. Индиецът вдъхновява Джордж Харисън да се научи да свири на ситар, а „Бийтълс“ използват основно звука на този инструмент в Within You, Without You (1967). По-късно Харисън, който става близък приятел на Шанкар, го нарича „кръстника на световната музика“.
„Макар да е време за тъга и мъка, също така е и време за всички нас да сме благодарни, че беше част от живота ни. Той остава завинаги в сърцата ни и в своята музика“, се казва в съобщението на близките му.
Шанкар живя дълго време едновременно в Индия и САЩ, където работи една от двете му дъщери – известната поп и джаз певица Нора Джоунс, която сме гледали във филма на Уонг Кар Уай „Моите боровинкови нощи“ (My Blueberry Nights, 2007).
Самият Рави Шанкар има огромен принос към киното с музиката си, композирана за такива емблематични в историята на седмото изкуство филми, като трилогията за Апу на Сатяджит Рей, включваща „Песента на пътя“ (Pather Panchali, 1955), „Непобеденият“ (Aparajito, 1956) и „Светът на Апу“ (Apur Sansar, 1959).
На Берлинале през 1957 г. получава „Сребърна мечка“ за музиката към филма на Тапан Синха „Кабулиецът“ (Kabuliwala). През същата година излиза и превъзходният късометражен филм „История със стол“ (A Chairy Tale) на големия канадски режисьор Норман Макларън, в който изпълнението на Рави Шанкар е от огромно значение. Чудесна негова композиция е включена в „Chappaqua“ на американския режисьор Конрад Рукс (Conrad Rooks), отличен със Специалната награда на журито на кинофестивала във Венеция през 1966 г.
Музиката на Рави Шанкар звучи и в два световноизвестни филма, удостоени с „Оскар“: „Чарли“ (Charly, 1968) на Ралф Нелсън и „Ганди“ (Gandhi, 1982) на Ричард Атънбъро, както и в „Генезис“ (Genesis, 1986) на сънародника му Мринал Сен, участвал в основния конкурс на фестивала в Кан през 1986г.
Индийският премиер Манмохан Сингх нарече Шанкар „национално съкровище и глобален посланик на индийското културно наследство“ и допълни: „С Рави Шанкар си отиде една епоха. Нацията се присъединява към моята почит към този ненадминат гений, към неговото изкуство и скромност“.
Индийският виртуоз изнася концерти в продължение на 60 години (последното му изпълнение пред публика е на 4 ноември т.г. в Лонг Бийч, Калифорния, заедно с другата му дъщеря Анушка - вижте видео от по-стар техен концерт). Включен е в Книгата на рекордите на Гинес като човека с най-продължителната международна музикална кариера. Рави Шанкар винаги е вярвал, че главното нещо в музиката е способността й да обединява различните хора и да допринася за тяхното отваряне към други култури.
По материали в dnevnik.bg и rollingstone.com

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)